април 18, 2024
Valjevo

„Pokretni bankarski šater“- Velika pomoć starijima

Podelite post:

 

 

 

Foto:printscreen

Predlog strategije za unapređenje položaja starijih osoba u Srbiji za period od 2024. do 2030. godine jeste poboljšanje kvaliteta njihovog života, poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiju profesor dr Darija Kisić na javnoj raspravi o ovom dokumentu u Domu Narodne skupštine.

Strategija predviđa razne novine, između ostalog, „pokretni bankarski šalter“ za ruralna područja.

Kako je Kisićeva podsetila, udeo starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu naše zemlje je 22,1 odsto, što znači da je u ovoj kategoriji više nego svaki peti stanovnik.Najvremešnije stanovništvo živi u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde je prosečna starost muškaraca 43,09, a žena 45,49 godina, dok je na nivou cele zemlje – 43,8.

Sa fenomenom starenja i smanjenjem radno sposobne populacije, kako je primetila ministarka, suočene su sve zemlje, pa i najrazvijene. U budućnosti će za svaku od njih biti izazov da obezbedi održiv penzioni sistem. Kako se navodi u Predlogu Strategije, u maju ove godine, ukupno 1.646.188 naših građana primalo je penzije, od čega starosne 1.081.594, invalidske 236.404 i porodične 328.190.

– Za razliku od nekih prethodnih strategija i akcionih planova, koji su bili usmereni na institucionalni smeštaj starijih osoba, naš predlog je usmeren ka aktivnom i zdravom starenju, međugeneracijskoj saradnji i socijalnoj inkluziji starijih – navela je Kisić.

Između ostalog, kao posebni ciljevi istaknuti su: unapređenje javnih usluga za ljude u trećem dobu, posebno u ruralnim područjima, pristup programima celoživotnog učenja, sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskih aktivnosti u lokalnim zajednicama, unapređivanje zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije od nasilja, povećanje svesti populacije o potrebama i mogućnostima starijih od 65.

PODRŠKA UN

Kisić je ukazala da su Radnu grupu koja je izradila Predlog strategije, činili predstavnici ministarstava, civilnog društva i akademske zajednice, a postupak izrade podržao je Populacioni fond UN. Javna rasprava će trajati do 15. avgusta.

Svaka lokalna samouprava moraće da uspostavi evidenciju o starijima bez porodičnog staranja, na osnovu koje će se izraditi plan pomoći i podrške. U Predlogu, osim „pokretnog bankarskog šaltera“ za ruralna područja, kojim bi se poboljšala dostupnost poštanskih i bankarskih usluga, pominje se i unapređenje javnog prevoza ka selima, adaptacija javnih objekata tako da budu pristupačni starijima sa invaliditetom, pomoć i podrška porodicama koje brinu o starijim članovima domaćinstva, vežbanje digitalne pismenosti, ovladavanje novim medijima komunikacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X