јул 17, 2024
Valjevo

„Tradicija vašara u Srbiji“ izložba u galeriji Narodnog muzeja Valjevo

Podelite post:

 

 

Izložba fotografija pod nazivom Tradicija vašara u Srbiji, biće otvorena u galeriji Narodnog muzeja Valjevo u subotu, 5. avgusta 2023. godine, od 19 sati, u okviru valjevskog letnjeg festivala.

Prema najavi autora, izložba prikazuje reprodukovane fotografije, pisanu i audio-vizuelnu građu iz fondova Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja Vojvodine, Narodnih muzeja: Šumadije, Zrenjanina, Valjeva, Zaječara, Krajine, Kruševca, Kraljeva, Čačka, Šapca, Rume, Pančeva, Paraćina, kao i Muzeja Staro selo Sirogojno, Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Istorijskih arhiva „Timočka krajina“ i u Pančevu, Muzeja Ponišavlja u Pirotu i Muzeja „Ras“ u Novom Pazaru. Takođe, i fotografije iz privatne kolekcije Dušana Dinića iz Negotina i iz elektronskih izvora.

Koordinator izložbe, viši kustos u Muzeju grada Novog Sada, Ivana Jovanović Gudurić, pored ostalog, povodom izložbe „Tradicija vašara u Srbiji“ naznačava: „Tokom prethodnih decenija etnolozi zaposleni u muzejima su prikupili vrednu građu o najznačajnijim vašarima na našim prostorima, a mnogi to čine i danas, Radi se o arhivalijama, fotografijama i video zapisima nastalim od sredine 20. veka do današnjih dana“, napominjući da je ideja objedinjavanje postojeće građe uz prikazivanje najširoj javnosti, kao i promocija zajedničkog rada radi prezentacije kulturnog nasleđa.

Izložba je nastala u prošle 2022. godine u produkciji etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije, uz podršku Ministarstva kulture.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X