април 23, 2024
Valjevo

Dan sećanja na stradale u „Oluji“ danas se obeležava u Prijedoru

Podelite post:

 

 

Foto: blten.rs

U Republici Srpskoj u Prijedoru danas će biti održana centralna manifestacija Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji „Oluja“ koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, u kojoj je proterano 220.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno.

Obeležavanju tog tragičnog događaja za srpski narod koji Hrvatska slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i zvaničnici Srbije i Republike Srpske, a skup počinje u 19.00 časova.

Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u „Oluji“ od 2015. godine, a ove godine prvi put u RS.

Vučić je rekao i da će danas na Petrovačkoj cesti odati počast deci koja su ubijena samo zato što su nosila srpsko ime.

On je rekao i da se ove godine prvi put obeležava godišnjica stradanja Srba u „Oluji“ na teritoriji Republike Srpske, koja je prihvatila deo srpskih izbeglica iz Srpske Krajine koje tu i danas žive.

Dodik je nedavno rekao da Prijedor zaslužuje da se u njemu obeleži Dan sećanja na „Oluju“, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija, jer je prvi prihvatio stradalnike iz „Oluje“, a i sam je bio napadnut.

Vojno-policijska akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima dokumentacionog centra „Veritas“, tokom akcije hrvatskih snaga poginulo je i nestalo 1.960 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Među zločinima koji su se tada dogodili je i bombardovanje odnosno pucanje po kolonama izbeglih. Najpoznatiji je zločin na Petrovačkoj cesti, kada je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovsta 7. avgusta na putu nedaleko od Bosanskog Petrovca, usmrtio 10 osoba, među njima četvoro dece.

U prihvatu izbeglih posebno su se tada istakli građani Prijedora i Banja Luke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X