мај 24, 2024
Valjevo

Održan osmi protest „Valjevo protiv nasilja“: „Snaga je u narodu“

Podelite post:

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Sinoć na Gradskom trgu u Valjevu, održan je osmi  uzastopni protest skupa građana „Valjevo protiv nasilja“, pred velikim brojem Valjevaca svih generacija, je priređeno gostovanje autora kultne emisije “Dobar, loš, zao” Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, koji je, pored ostalog, apelovao: „Ako ovi zahtevi građana upućeni vlasti ne budu ispunjeni do septembra, ne vidim razlog da mi 1. septembra pustimo našu decu u školu.”

На слици може бити: 6 особа, звучник и текст који гласи „mts“

Književnik, Marko Vidojković se uključio putem Skajpa, dok je novinar Nenad Kulačina bio u studiju pod vedrim valjevskim nebom na Gradskom trgu, u razgovoru uživo sa novinarem Draganom Krunićem.

Novinar Nenad Kulačin, neposredno nakon emitovanja specijalnog izdanja emisije “Dobar, loš, zao” sa Gradskog trga iz Valjeva . Nakon pre početka emisije, sa Gradskog trga iz Valjeva  Nenad Kulačin je naglasio da DLZ rado govore u  Valjevu:

На слици може бити: 1 особа, музички инструмент и звучник

“Ovde je potpuno nova grupa ljudi koja organizuje protest, nije mnogo vezano za bitisanje političkih stranaka. Ovo

što se dešava poslednjih meseci je prevazišlo svaku stranku.

Valjevo je,postalo grad heroja. Imate dva izuzetna borca za slobodu i demokratiju kakve nema iko u Srbiji, a to su

Aleksandar Obradović i Katarina Petrović. Meni je puno srce i iz Šapca, već ne znam koliko puta, dolazim na

proteste u Valjevo i  ovog puta ću govoriti.

Опис није доступан.

Moja osnovna poruka je da ne smemo da zaboravimo ono što se desilo početkom maja i posebno želim da naglasim zašto su ovi zahtevi, na kojima insistiramo već nekoliko meseci, u direktnoj vezi sa ovim tragedijama i zašto bih se ja, kao roditelj, osećao mnogo bezbednije kada šaljem dete u školu. Mislim da je ovog puta snaga u narodu.

Običan čovek jedino ima šansu ako pobedi strah u sebi. Onog trenutka kada čovek kaže: “Dosta!”, kao što sam ja uradio pre mnogo godina. Imao sam možda i sreću u karijeri jer sam radio u redakcijama koje su me i ohrabrivale da formiram takav stav. To je možda jedino rešenje. Niko neće doći sa strane i nama ovde pomoći, i čarobnim štapićem napraviti da Srbija postane slobodna i demokratska zemlja.

Moramo da pobedimo strah u sebi. Ako ovo što se desilo i posledice koje se i dan danas dešavaju, ako nas to ne probudi, ako nas to ne natera da se zapitamo za budućnost svoje dece, plašim se da nam onda nema pomoći”, naglasio je novinar Nenad Kulačin.

Опис није доступан.

Razgovor sa Markom Vidojkovićem i Nenadom Kulačinom tokom osmog protesnog skupa Valjevo protiv nasilja, u improvizovanom studiju na Gradskom trgu, baziran je na tragičnim događajima s početka maja 2023. u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu i selima Dubona i Malo Orašje, nedaleko od Mladenovca i Smedereva.

Zatraženo je ispunjavanje zahteva građanskih protesta, koji su sve masovniji i brojniji u sve većem broju gradova u Srbiji.

Ako ovi zahtevi građana upućeni vlasti ne budu ispunjeni do septembra, ja ne vidim razlog i način da mi 1 septembra pustimo našu decu u školu.

Apelujem na opoziciju da razgovara sa sindikatima. Mi ne smemo da pustimo našu decu u školu, jer školska godina je prekinuta zbog toga što se nasilje u školama drastično uvećalo nakon ubistva u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Bez ovih smena, bez ukidanja rijaliti programa i Pinka, nema školske godine. Ja, kao otac gimnazijalca, nisam siguran da ću svoje dete pustiti u školu 1. septembra ako se ništa ne promeni“, kaže Nenad Kulačin naznačivši da je ljudska dužnost ukazati da su zahtevi građana u direktnoj srazmeri sa navedenim događajima.

Опис није доступан.

Osmi protest građana “Valjevo protiv nasilja” svojim prisustvom podržala je i Senka Jankov, suspendovana profesorka gimnazije u Zrenjaninu, koja se obratila Valjevcima, pozvavši na protestni skup planiran u Pećincima 31. avgust .

Nakon emisije “DLZ” priređene na Gradskom trgu u Valjevu, više stotina okupljenih građana, krenuli su u šetnju  centralnim ulicama, od Karađorđeve do Sinđelićeve, preko Pantićeve i kroz Ulicu Vuka Karadžića .

На слици може бити: 5 особа, гужва, улица и текст

Tehničku podršku pružio Valjevski pokret otpora .

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X