јул 17, 2024
Valjevo

Ministarka Grujičić: Bolovanje bez komisije ubuduće najduže dve nedelje

Podelite post:

 

 

 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana.

„Lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca“, najavila je ministarka .

Ona se nada da ćemo uspeti da sprečimo mogućnost zloupotrebe.

Grujičić je istakla da su već pripremili predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Kontrola će, kako je rekla, faktički biti na komisijama, sa izuzetkom za onkološke pacijente koji prolaze višemesečnu terapiju, ili pacijente koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije.

Upitana da li će ubuduće moći da se pojednostave odluke stručnih komisija, ministarka je istakla da će se voditi računa da novim zakonskim aktima postoji samo jedna komisija koja će odlučivati o lečenju pacijenata

„Da će se ona nalaziti u Ministarstvu ili u Fondu, videćemo. To će olakšati pacijentima i ubrzati procedure, pošto nema potrebe da se one dipliraju. Moramo ceo sistem da učinimo bržim i funkcionalnijim u korist pacijenata i kolega“, objasnila je Grujičić.

Komentarišiću period od devet meseci koliko je provela na čelu Ministarstva zdravlja, istakla je da je nezadovoljna postignutim.

„Moglo je da bude mnogo bolje da sam imala slobode u radu. Nisam navikla da radim u sistemu koji je spor. Ja sam neurohirurg i u tom poslu se sve brzo radi“, navela je ona.

Kako je rekla, teško joj je da se privikne da neki procesi traju.

„Bilo bi lepo kada bi za svaki pravilnik, svaku promenu u zakonu, postojala samo jedna osoba kojoj bismo mogli da se obratimo, i da sva mišljenja budu prikupljena za nedelju dana. Ovako sve traje dugo, mesec do dva. Ta sporost birokratskog sistema mi ne odgovara“, rekla je ministarka zdravlja.

Grujičić je rekla da svojim najvećim dostignućem smatra usvajanje pravilnika o „of lejbl“ lekovima, koji omogućava da se lekovi korišćeni za jednu bolest mogu propisati i za druge, gde je dokazano da deluju.

Foto: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X