април 18, 2024
Valjevo

Valjevu najhitnije potreban novi plan organizacije saobraćaja, posebno u najužem gradskom jezgru

Podelite post:

 

 

Povereništvo Gradskog odbora Zdrave Srbije Valjevo u saopštenju iznosi razmatrajuće izveštaje svojih članova ali i brojne primedbe građana na nagomilane probleme koji otežavaju i komplikuju život svim učesnicima u saobraćaju. Tim povodom saopštenje prenosimo u celosti:

„Povereništvo Gradskog odbora Zdrave Srbije Valjevo razmatrao je izveštaje svojih članova ali i brojne primedbe građana na nagomilane probleme koji otežavaju i komplikuju život svim učesnicima u saobraćaju.

Konstatovani su nepodnošljivi problemi:

Nedostatka parking mesta, neuređenih i nezaštićenih trotoara, nepostojanja biciklističkih staza, neprecizno obeleženih pešačkih prelaza, nezaštićeni prelazi preko pruge koja velikom dužinom prolazi kroz gusto naseljene delove grada.

Nedostatkom parking mesta u najvećoj meri su pogođeni centar grada i najbliža naselja ( Peti puk, Zbratimljeni gradovi i Novo naselje).

Centar grada je toliko oskudan sa parking mestima da vozači neretko parkiraju automobile na trotoare. Sve ovo ometa pešake a posebno roditelje sa malom decom koji guraju kolica ili guralice.
Zbog zauzetosti trotoara pešaci a posebno roditelji sa decom prinuđeni su da izlaze na kolovoz gde rizikuju svoje živote.

Najtipičniji primer saobraćajne konfuzije je Čika Ljubina ulica.
Predviđena je za dvosmerni saobraćaj a jedna strana je obeležena za parking. Vozila ne mogu da se mimoiđu, velika su zagušenja, ugroženi su pešaci, stanari ne mogu da pristupe svojim zgradama.

Još veća pometnja i problemi se pojavljuju zbog novog semafora na uglu ulica Pasterove i Sinđelićeve.
Semafor je postavljen na sred dela trotoara tako da ometa invalide u kolicima i roditelje sa decom.
Na tom mestu postoji opasnost jer stari pešački prelaz nije potpuno uklonjen već je samo prefarban bledom bojom. Pešaci su zbunjeni i izloženi stalnoj opasnosti zbog ove nejasnoće.

Zaključak Povereništva Gradskog odbora Zdrave Srbije Valjevo je da Grad Valjevo hitno mora rešiti ove probleme novim prostornim planom koji će u potpunosti promeniti plan odvijanja saobraćaja, posebno onaj u najužem gradskom jezgru..

Neophodno je pokrenuti široku javnu raspravu svih koji su zainteresovani i stručni za pronalaženja rešenja koje će poboljšati bezbednost svih učesnika u saobraćaju, popraviti kvalitet života građana Valjeva i, na kraju, doprineti da Valjevo izgleda i funkcioniše kao moderan grad.

Neodložne i hitne mere su izgradnja više otvorenih i zatvorenih garaža sa dovoljnim brojem parking mesta.
Prilikom izgradnje novih zgrada postavljati zahtev da predvide dovoljan broj garažnih i parkin mesta za svoje stanare.

Na kraju, Povereništvo GrO Zdrave srbije Valjevo podržava ideju da ulice Karađorđeva i Pantićeva postanu jednosmerne.

Postoji projekat koji predviđa brži i sigurniji promet učesnika u saobraćaju.
Projekat obuhvata krug koji čine ove dve ulice, koje su glavni saobraćajni koridori, kao i sve ulice koje ih povezuju i izlaze na njih.

Poverenik Zdrave Srbije u Valjevu Nebojša Tadić koji je i odbornik u Skupštini Valjeva pokrenuće ova pitanja na prvoj narednoj Gradskoj Skupštini.

Postaviće u ime Zdrave Srbije pitanje zbog čega je zaustavljen projekat izmene saobraćaja u najužem gradskom jezgru ako se zna da su dodeljena sredstva za izradu studije o izvodljivosti za ovaj projekat koji je od životne važnosti za naš grad.

Info služba GrO Zdrave Srbije Valjevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X