април 15, 2024
Valjevo

Upućena inicijativa za uvođenje socijalne garantovane penzije od 100 evra

Podelite post:

 

 

Foto: Arhiv

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je da je Inicijativa za uvođenje socijalne-garantovane penzije u Srbiji, ne manje o 100 evra, jedno od polazišta u borbi protiv siromaštva.

„Osnovno je da znamo da je, ako neko nema penziju i ne može da je dobije, ima više od 65 godina i nema druge prihode, očigledno u zoni siromaštva. Svi moramo dobro da se zapitamo šta smo u stanju da uradimo da pomognemo ljudima koji su u zoni siromaštva“, naveo je Krkobabić u saopštenju.

Dodao je da je to „civilizacijski zadatak, merilo civilizacijskog uzleta“.

„Tako na primer ima ljudi koji imaju 14 godina, 11 meseci i 29 dana radnog staža, a ne stiču pravo na penziju jer je minimalni propisani uslov 15 godina. Oni najčešće nisu korisnici ni socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda, a među njima je evidentno najveći broj žena sa sela“, kazao je Krkobabić, inicijator uvođenja socijalno-garantovane penzije.

Krkobabić je istakao da se taj institut socijalne politike bazira na konceptu socijalne politike Evrope i savremenog sveta.

„Preko 100 zemalja sveta već ima neki vid socijalne-garantovane penzije“, rekao je Krkobabić i objasnio da to nije klasična penzija i neće se isplaćivati iz penzionog fonda.

Inicijativu za uvođenje instituta socijalne-garantovane penzije u iznosu ne manjem od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, koja će se jednom godišnje usklađivati sa troškovima života, uputilo je Ministarstvo za brigu o selu radnoj grupi za izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X