јул 27, 2024
Valjevo

Vreme je da nabavite ogrev za zimu! Vrsta grejanja koja se najviše isplati

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Do početka grejne sezone ima još vremena, ali stovarišta su puna i mnogi građani već kupuju drva, pelet i ugalj.

Kraj leta označava početak sezone kupovine ogreva za predstojeću zimu. tako do početka grejne sezone ima još vremena, stovarišta su puna i mnogi građani već kupuju drva, pelet i ugalj.

Cene su različite, ali prema trenutnoj situaciji na tržištu, ove sezone će najisplativije biti grejanje na pelet.

Preciznu računicu nije lako izvesti, jer sve zavisi koliki se objekat greje, kolika je potrebna količina, kao i kvalitet izolacije. Tako je, primera radi, za sezonu i grejanje jednog stana do 60 kvadrata potrebno oko deset metara drva, pa je moguće da ćete za šest meseci potrošiti najmanje oko 85.000 dinara uz najnižu cenu od 8.500 dinara po metru.

Nešto jeftinije čak možete da prođete ukoliko se grejete na ugalj, jer ćete za četiri tone, koliko je obično potrebno za sezonu, platiti oko 72.000, dok biste dve tone peleta za sezonu platili 70.000 dinara.

Pelet

Za one koji će se grejati na pelet nema zime što se tiče raspoloživih količina, a za paletu od 1.000 kilograma na stovarištima kupci moraju da plate od 35.000 do 38.000 dinara. S obzirom na krizu od prošle godine i drastičan skok cena ovog energenata, dobra vest je što je pelet ponovo jedan od najisplativijih energenata za grejanje. Na tržištu peleta prošle godine bili su veliki poremećaji u snabdevanju i kako bi ublažila nestašice, država je do kraja januara organičavala cenu na 38.000 dinara.

Krajem grejne sezone pelet je pojeftinio i drži cenu, koja se od stovarišta do stovarišta kreće trenutno na oko 35.000 dinara za tonu sa prevozom.

Vasnik jednog stovarišta Pavlović, kaže da su marže za pelet male s obzirom na to da se vozi od mesta stovarišta do krajnjeg kupca i do 30 kilometara.

– Ove godine cena je zaista dosta povoljnija u odnosu na prošlu godinu i velika je potražnja. Već imamo puno porudžbina i gužva je za isporuku – kaže Pavlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X