јул 17, 2024
Valjevo

Tri godine kazne za lažno prijavljene poljoprivredne subvencije

Podelite post:

 

 

Foto: Arhiv

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je od 101 poljoprivredne parcele koja je proveravana, nepravilnost uočena na njih 99.

Ona je govoreći o lažnim prijavama za subvencije poljoprivrednicima po hektaru navela da je od tih 99 parcela, 81 potpuno nepoljoprivredna, jer se na njima ništa ne gaji, dok se nepravilnost kod ostalih 18 parcela ogledala u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu a prijavili drugu.

„Naša ideja je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede a zapravo se poljoprivredom ne bave. Sada nas čeka registar životinja i razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana kako bi inače mogli da isplaćujemo je taj što proveravamo registar životinja, odnosno proveru svakog podnetog zahteva“, rekla Tanasković za RTV.

Govoreći o sankcijama zbog utvrđenih nepravilnosti navela je da oni koji su prijavili jednu proizvodnju a bave se drugom neće biti kažnjeni, već će samo dobiti opomenu da u registru navedu ono što stvarno gaje.

„Oni koji su lažirali prijave, što se nas tiče biće stavljeni u pasivan status na tri godine i tada neće moći da se bave poljoprivredom a nadležni organi će delovati dalje shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen“, istakla je Tanasković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X