јул 27, 2024
Valjevo

Lajkovačka biblioteka dobila ime Radovana Belog Markovića

Podelite post:

 

 

Na 23. zasedanju Skupštine opštine Lajkovac odbornici su usvojili odluku da se Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće zove Biblioteka „Radovan Beli Marković“. Iako se inicijativa pojavila ubrzo posle smrti poznatog srpskog književnika i najpoznatijeg Lajkovčanina, formalno-pravna procedura potrajala je nešto duže, između ostalog i zbog promene Zakona o kulturi.

 

Odbornici su prihvatili predloge za dodelu nagrada i javnih priznanja opštine Lajkovac, koji će biti uručeni na svečanosti povodom Dana opštine 17. septembra. U oblasti sporta nagrada će pripasti karatistkinji „Železničara“ Anđeli Cvetković, koja uprkos Daunovom sindromu osvaja nagrade na državnim prvenstvima i turnirima. Kao dodatni vid opštinske podrške Anđeli će biti dodeljen kompletni novčani fond za nagrade od 100.000 dinara. U oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata nagradu će dobiti Stefan Grujičić, za postignute rezultate na međunarodnim takmičenjima i u redovnom školovanju. U oblasti društvenog angažovanja od izuzetnog značaja za najširu društvenu zajednicu nagrada i javno priznanje biće uručeni Milošu Simiću. Predsednik opštine Andrija Živković rekao je da će program povodom Dana opštine biti održan kod konaka Radića i Brene Mihailović, koji će svečano biti otvoreni toga dana i ubuduće služiti za održavanje kulturnih događaja.

Lokalni parlament je usvojio Izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta opštine Lajkovac. Ostvarenje planiranih prihoda i primanja budžeta za period 1. januar – 30. jun 2023. godine iznosi 51,26 posto, dok je izvršenje rashoda i izdataka u istom periodu 38,06 posto.

– Uobičajeno je da realizacija u prvom delu godine bude dosta slabija nego u drugoj polovini godine. U procentima izvršenje je na nivou prethodnih godina, čak za nijansu bolje. Kada se veći deo nabavki raspiše i deo radova uradi, u drugom delu godine će biti znatno veća realizacija, što je i praksa poslednjih nekoliko godina. Prilično sam zadovoljan realizacijom u prvih šest meseci, a do kraja godine očekujem da ti procenti budu više nego duplirani, kako bi na kraju godine iznosili preko 80 odsto – prokomentarisao je realizaciju budžeta predsednik opštine Andrija Živković.

Usvojen je i Kvartalni izveštaj o merenju i verifikaciji ostvarene uštede na uličnoj rasveti za period februar-april 2023. godine. Na osnovu prve projekcije prvog kvartala potrošeno je oko 1,4 miliona kilovatčasova, što je skoro tri puta manje u odnosu na potrošnju ranijih godina. Ta brojka će još biti smanjena u narednom periodu, jer je bilo oko 1300 nelegalnih priključaka na javnoj rasveti, od kojih je većina skinuta.

Foto: Opština Lajkovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X