мај 9, 2024
Valjevo

Podrška mladima u ruralnim područjima Srbije

Podelite post:

 

 

U okviru Nemačke razvojne saradnje u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, GIZ sprovodi projekat pod nazivom „Podrška mladima u ruralnim područjima Srbije“, koji ima za cilj da zajedno sa mladima u ruralnim sredinama unapredi njihove ekonomske, socijalne i kulturne perspektive. Projekat je namenjen mladima od 18 do 30 godina starosti i do 40 godina u slučaju osetljivih grupa kao što su povratnici, mlade žene i etničke manjine.

Tim povodom, šef kabineta gradonačelnika Valjeva Nikola Pantelić, zajedno sa saradnicima iz Poljoprivredne i savetodavne stručne službe i JP „Agrorazvoj-valjevske doline“, održao je radni sastanak sa predstavnicima projekta Nemačke razvojne saradnje.

Prema rečima Marije Radovanović, vođe projekta, radi se na podsticanju, motivisanju i osnaživanju mladih ljudi kroz konsultacije, obuke i mentorstvo, kroz podršku pristupima za poboljšanje ekonomskih perspektiva. Izgrađuju se kapaciteti mladih i institucija za primenu instrumenata u lokalnim zajednicama pomoću kojih se lakše identifikuju potrebe mladih i obezbeđuje njihovo aktivno učešće u procesima donošenja odluka u lokalnim politikama, ali i različite aktivnosti poput predavanja, tribina i slično.

S obzirom na to da u okviru Nemačke razvojne saradnje, GIZ sarađuje se Kancelarijom za mlade Valjevo, u okviru ovog projekta, otvoren je Info kutak pri Kancelariji za mlade. Valjevo je dalo saglasnost da se učionica u OŠ „Zdravko Jovanović“ u Brezovicama koristi za potrebe Omladinskog prostora za mlade u okviru pomenutog projekta i tim povodom, danas su od predstavnika projekta Nemačke razvojne saradnje uručena dva laptop računara Kancelariji za mlade Valjevo, koji će biti korišćeni u Info kutku.

Na sastanku dogovoreno je niz aktivnosti koje će pre svega koristiti mladim ljudima, jer će kroz ovaj projekat i navedene aktivnosti steći nova iskustva i primeti ih u praktičan rad.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X