мај 13, 2024
Valjevo

POKS: Ne želimo da učestvujemo u ponižavanju Skupštine a zahtevi za vanrednim republičkim izborima su legitimni

Podelite post:

 

 

„Gradski odbor POKS Valjevo se od početka godine vrlo sistematično i svakodnevno priprema za redovne lokalne izbore koji su planirani za april ili maj sledeće godine“, kaže Marija Ilić portparol POKS-a u Valjevu.

Ona je na konferenciji za novinatre navela da su svi organi stranke formirani i da je u toku i formiranje liste kandidata za odbornike.

„Konačnu listu naših kandidata usvojićemo kada bude jasno u okviru koje i kakve koalicije ćemo nastupati na lokalnim izborima.Naš Gradski odbor će se zalagati za očuvanje koalicije NADA sa Gradskim odborom Nove demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića.Sačekaćemo da vidimo da li će u isto vreme sa lokalnim izborima biti i republički izbori. Ako se to desi, a naša stranka potpiše neku širu koaliciju za te republičke izbore, Gradski odbor će verovatno pratiti tu koaliciju sa republičkog nivoa.Ako lokalni izbori budu odvojeni, a to predviđaju Ustav i Izborni zakoni, mi ćemo prihvatiti samo koaliciju sa programski srodnim strankama a pre svega sa Novim DSSom.Gradski odbor POKS Valjevo je već sada spreman da samostalno organizuje potpunu i kvalitetnu kontrolu izbora“, kaže Ilić.

Ona je podsetila da je na nivou grada postignut dogovor sa parlamentarnim strankama o saradnji u vezi kontrole budućih izbora, ali i naglašava : „Želim da ponovim, naš Gradski odbor ne prihvata ideju o jedinstvenoj i zajedničkoj listi svih opozicionih stranaka, udruženja i grupa građana koje deluju u Valjevu.Posebno se protivimo da opoziciju u Valjevu organizuju i predvode grupe građana koje su „juče“ osnovane, a pitanje je do kada će postojati i da li će uopšte uspeti da se organizuju i kvalifikuju na lokalnim izborima.Mi iz Gradskog odbora POKS Valjevo verujemo da ozbiljnog političkog života i ozbiljnog učešća na izborima nema bez dobro organizovanih političkih stranaka“, rekla je Ilić.

Zahtevi opozicije za vanrednim republičkim izborima su legitimni jer opozicija uvek može da traži izbore, smatra Mirko Jović zamenik predsednika Izvršnog odbora i koordinator Kolubarskog okruga POKS-a .

Deo opozicije je izabrao loš trenutak, mesto i metode da zatraže vanredne izbore.Blokiranje skupštine na način kako je to urađeno prethodnih dana je „pucanj u svoju nogu“. Prethodnih godinu dana više opozicionih poslanika i svih poslaničkih klubova su se nametnuli i pistali su medijski prihvatljivi i prepoznatljivi. Ovakvim delovanjem a i ako se raspusti skupština sami sebi ukidaju jedinu mogućnost da se obrate svim biračima u Srbiji. Direktni prenosi RTS iz Skupštine su privilegija koja je izborena velikim žrtvama opozicije u prvim godinama obnovljenog višepartijskog sistema u Srbiji“,  upozorio je Mirko Jović.

Kako se moglo čuti, poslanici POKS i koalicije NADA podržavaju zahteve za vanredne izbore, a i aktivno se bore za to još od februara meseca, ali njihovi poslanici  ne .

Mirko Jović se zapitao šta se to promenilo pa deo opozicije koji nema dovoljno jaku infrastrukturu po Srbiji sada naprasno traže hitne izbore?

„Čini mi se da prisustvujemo vrhuncu javne i tajne borbe za nasleđe između frakcija bivše jedinstvene Demokratske stranke“, konstatovao je zamenik predsednika Izvršnog odbora POKS i dodao da  ne treba potceniti borbu za kontrolu finansija koje pripadaju parlamentarnim strankama iz budžeta Srbije.

„Raspadom Narodne stranke Aleksić je dobio četiri poslanika, ali njegova nova stranka neće dobijati budžet. Finansije za sve poslanike dobija Jeremić. Slična situacija je i u stranci Zajedno između Ćute i Zelenovića. Aleksić i Zelenović koji su se u prethodnoj godini afirmisali i koji ne kontrolišu prihode iz budžeta, traže hitne izbore kako bi postali parlamentarni i kako bi obezbedili redovne finansije iz državnog budžeta,

Zahtev za hitne izbore može da bude i izlazna strategija organizatorima „protesta protiv nasilja“. Pošto se izgubio svaki smisao takvih protesta, zahtevi za izbore mogu skrenuti pažnju građana i okupljanje oko tog zahteva“, rekao je Jović naglasivši i da je  POKS apsolutno spreman za izbore bez obzira bili oni redovni ili vanredni i bez obzira u kom terminu bili raspisani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X