јул 27, 2024
Valjevo

Održana 16. Ovčarska izložba i 5. Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću

Podelite post:

 

U Pričeviću održana je kvalitetna izložba ovaca, vrhunsko jagnjeće i praseće pečenje, gljivarsko-mesni gulaš, mnoštvo raznih izlagača tradicionalnih proizvoda, dobra atmosfera, ukratko opisuju ovogodišnji Festival.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je pozdravio okupljene učesnike i goste.

„Dragi prijatelji,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred grada Valjeva na 16. izložbi ovčarstva i 5. Festivalu jagnjećeg pečenja u Pričeviću. Danas smo u prilici da vidimo 22 izlagača i preko 200 grla, 75 takmičara u pripremi jagnjećeg pečenja i 45 izlagača domaćih proizvoda i narodne radinosti. Želim vam svima puno sreće i uspeha, posetiocima želim da uživaju u ovoj lepoj manifestaciji, koja je zaista značajna za Grad Valjevo i koja iz godine u godinu treba da raste i da se razvija“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

„Ovo je Srbija, ovo smo mi i ovo je nešto što treba da čuvamo, a pre svega ove krajeve, gde su ljudi pošteni i vredni. U ovim teškim vremenima i u prošlosti, sve smo pobedili uz mnogo muke i sve je to izneo naš narod, a pre svega naš seljak. Zato treba da budemo pre svega složni. Nemam mnogo šta da vam kažem, država je tu uz vas uvek bila i biće dok je sveta i veka. I njoj je teško kao i vama svima, ali ćemo uspeti i pobedićemo, kao i mnogo puta do sada. Živeo Pričević, živelo Valjevo i živela Srbija“, kazao je Bogićević.

Titulu apsolutnog šampiona sa 16. Ovčarske izložbe poneo je Zoran Petrović iz Zlatarića, a s obzirom na to da je komisija pre izložbe obišla domaćinstva koja se bave ovčarstvom, po njihovom mišljenju najbolje uslove za gajenje ovaca imalo je domaćinstvo Nestorović Vladana iz Joševe.

U kategoriji starije ovce šampion je sa svojim stadom Marko Gavrilović iz Degurića, šampion u kategoriji mlađe ovce Marković Milutin iz Lukavca, kategorija dviske Gavrilović Marko iz Degurića.
U kategoriji ovnova najbolje grlo imao je Živanović Rade iz Osečine, koji je osvojio i titulu šampiona, dok je Bojanić Milan iz Lelića poneo priznanje šampiona u kategoriji mlađih ovnova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X