јул 27, 2024
Valjevo

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležavaju Srbija i Republika Srpska

Podelite post:

 

 

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Valjevo je 15. septembar dugi niz godina obeležavalo kao svoj Dan grada. Skupština grada Valjeva je avgusta 2015. godine donela odluku da se 15. septembara se obeležava ne više kao Dan grada,  ali u duhu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, što podrazumeva polaganje venaca na spomenike borcima iz tog perioda .

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

U prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana, praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu – „trobojku“.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, biće obeležen danas centralnom manifestacijom u Nišu na kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost će biti održana u Sportskoj hali Čair s početkom u 18.00 časova.

.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X