мај 14, 2024
Valjevo

Protesti u Valjevu završeni-Građani su oni koji mogu doneti promene

Podelite post:

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Na Gradskom trgu sinoć je održan 14. protest „Valjevo protiv nasilja“ a ujedno i poslednji. Iz Valjevskog pokreta otpora na kraju protesta, koji su trajali 14 nedelja, poručili da borba nikada neće prestati i da su građani oni koji mogu doneti promene,

Okupljenim građanima se obratila Vesna Marković, kako kaže, verujući u jednu drugačiju budućnost posle 30 godina, ponovo na Trgu, okupljenim gradjanima u obraćanju je poručila da je neophodno da svako preuzme kontrolu nad sopstvenim odlukama i činjenjem.

Опис није доступан.

„Pozivam članove i birače SNS, i razočarane članove i birače opozicije, sve one koji osećaju bes, krivicu, samosažaljenje, opsesivnost, zavisnost, ljubomoru, kritiku, razočarenje… da preuzmu kontrolu. negativnog glasa koji se pojavljuje u njihovim glavama i koji ih upozorava da su svi isti, da nikad neće biti bolje, da će sve krenuti naopako i propasti, da nećemo uspeti, da ne možemo ništa za sebe. Znam da taj glas ponekad postoji u svima nama, jer nas prošlo iskustvo i brige o budućnosti opterećuju i ometaju da živimo sada i ovde, u jedinom stvarnom vremenu. Taj glas je naš najveći neprijatelj, hajde da ga kontrolišemo.. Oprostimo sebi i drugima greške iz prošlosti, verujmo u budućnost, živimo sada.  Vreme je (mada uvek jeste) da preuzmemo odgovornost, dragi moji Valjevci, da otkrijemo šta želimo u životu i da svako od nas pojedinačno i zajedno radimo na tome da to i ostvarimo.  Za posledice svojih postupaka odgovaramo prvo sebi, svojoj porodici, ovom gradu, a potom državi i čovečanstvu“, rekla je Markovićeva obećavši da će i za 30 godina ako je zdravlje posluži ponovo doći ako zatreba jer uvek ima šta da se poboljša.

Naredni govornik bio je Aleksandar Dovečer, koji je poručio građanima da su oni koji mogu doneti promene.

Опис није доступан.

Vi ste oni koji ovaj grad mogu da podignu na noge i naprave promenu. Mnogo je lepih stvari u ovom gradu , ali malo nam fali, a to malo je da se pokrenemo, da prestanemo da slušamo i Vučića i Djilasa i Branbićku i sve ostale koliko god ih ima i da nešto uradimo za svoj grad. Mnogo toga može da se kaže šta je loše i u ovom gradu i u ovoj zemlji , ali ipak mislim da je vreme da svi krenemo u akciju i krenemo s apredlozima i rešenjima , da vidimo šta nam je činiti u narednom periodu. Da prestanemo da se bavimo i Amerikancima i Kinezima, zaboravimo leve i desene , plave,  žute, crvene i pogledamo ovaj naš grad i šta je to što nama treba što hoćemo da bude bolje“.

On je naglasio da svi moraju prihvatiti svoj deo odgovornosti , pokrenuti se jer od čekanja nema koristi. „Svi zajedno krenimo da radimo nešto korisno za nas i naš grad, a ovi ovde u sivoj zgradi , ako vole da jedu parizer pa nek jedu, mi imamo druga posla“, rekao je Dovečer. Obraćanje Aleksandar Dovečera je bio ujedno i poslednji govor na protestu koji je započet pre više od tri meseca.

A u ime organizatora, Valjevskog pokreta otpora, Aleksandar Lukić, jedan od prvih govornika na protestima poručio je da iako neće biti protesta u formi u kojoj su do sada održavani, borba  se nastavlja.

Опис није доступан.

„Posle strašnog zločina, pre 4 meseca ustali smo zajedno i zapalili baklju kako bi osvetlili mrak u kom živimo. Napravili smo temelje borbe za slobodu, ta naša energija se prenela i na ostale gradove u Srbiji. Podigli smo se i šetali za sve žrtve, žrtve dva masakra, ali i žrtve ovog režima, naše heroje, ali i sve one tihe heroje širom zemlje koji nisu uvek vidljivi. Šetali smo za običnog čoveka koji ne želi da živi kao rob u mraku čekajući da mu presude jer drugačije misli. Valjevo je pokazalo da ima hrabrost i čast, dostojanstvo da se odupre režimu. Njihova vlast je na izmaku a borba je na nama. Vreme je za sledeće mnogo odlučnije korake“, rekao je na kraju protesta u Proglasu koji je okupljenima pročitao Aleksandar Lukić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X