мај 15, 2024
Valjevo

POKS: Veliki stepen svih vrsta zagađenja u Valjevu

Podelite post:

 

 

GO POKS-a je izdao je saopštenje,povodom održane konferencije za novinare u kojem je Savet za ekologiju Gradskog odbora konstatovao veliki stepen svih vrsta zagađenja u Valjevu. Istovremeno POKS najavljuje i aktivnosti vezane za izbornu kampanju.

GO POKS-a na konferenciji za novinare izneo je podatak da je  Savet za ekologiju  Gradskog odbora konstatovao veliki stepen zagađenja u Valjevu.

„Kao što znate prethodnih godina smo prednjačili u zagađenju vazduha. Konstantno smo beležili najcrnje rezultate, posebno u zimskom periodu.  Savet za ekologiju Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije utvrdio je nesumnjivu povećanost ostalih zagađenja  poslednjih godina.  Mi se radujemo što cveta gradnja na Divčibarima i što ova biser planina postaje ozbiljno turističko mesto za koje su zainteresovani turisti iz Srbije i inostranstva. Radujemo se i svakom novom privrednom objektu, svakom novom proizvodnom pogonu kako onih koje pokreću naši valjevski privrednici tako i onih koje otvaraju strani ulagači. Međutim, moramo da upozorimo da su ova dva procesa dovela do zagađenja  valjevskih reka koje su važile za jedne od najbistrijih u Srbiji“, rekao je Milan Petrović.

Po mišljenju POKS-a ugrožena je i reka Gradac koja je smatrana najčistijom u Evropite stoga veruju da je  Valjevu hitno potrebna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

„Povećana gradnja na Divčibarima sa infrastrukturom kakva je danas, bez ozbiljne i dovoljne kanalizacije, bez ikakve kontrole i ekoloških inspekcija dovode do toga da se sve otpadne vode i prljavština spuštaju bujicama i potocima u valjevske reke.Savet za ekologiju POKS konstatuje i upozorava da Grad Valjevo kao prioritet mora postaviti gradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.  To mora da se uradi ne samo zbog razvoja i gradnje na Divčibarima nego i zbog gradske kanalizacije i otpadnih voda koje „proizvode“ stari i novi, veliki i mali proizvodni pogoni“, konstatovao je Petrović.

Drugo bitno zagađenje za koje navode da je  upadljivo poraslo je smeće i otpad na „svakom ćošku“ u svim delovima grada i u svakom selu.

„Dovoljno je da krenemo u šetnju od Studenta do Ambulante na Petom Puku. Pozdravljamo čišćenje korita Ljubostinje, ali zašto se nastavlja sa puštanjem fekalija u tu reku bez filtera sposobnih da prečiste tu otpadnu vodu?Kao što znate, Ljubostinja protiče pored Opšte bolnice gde se širi užasno neprijatan miris kao i u celom naselju Peti Puk. Na dvadesetak koraka od reke Ljubostinje u blizini Psihijatrije gde je ove godine prvi put pokošena  trava, isplivala je gomila đubreta i raznih otpada. Sve to je do sada bilo skriveno u visokoj travi i  šiblju. Da bi se prikrio ovaj nemar celu godinu nije održavan teren i nije šišana trava tako da je to smeće sraslo u travu i šiblje. Od kada je trava pokošena jezive gomile đubreta su ugledale svetlost dana  i to celom dužinom trotoara pored Psihijatrije. U tom otpadu ima medicinskih rukavica, kutija od lekova i drugog opasnog otpada. Malo dalje od Psihijatrije, kod stepenica koje vode od Petog Puka ka bolnici, trava pokošena u otkose ali nije pokupljena“, kažu u POKSU i apeluju na direktora Vidraka da , kako kažu, promeni praksu prethodnika.

Đorđe Marković, predsednik Gradskog odbora POKS Valjevo kaže da su članovi Gradskog odbora POKS Valjevo dobili zaduženja da krenu u prikupljanje ličnih sigurnih glasova.

„Za sada mi se samostalno i u saradnji sa Gradskim odborom NDSS pripremamo za redovne lokalne izbore. Pratimo vrlo konfuzna i ponekada kondtardiktorna dešavanja oko mogućih vanrednih republičkih izbora.  Ukoliko se oni zakažu u nekom terminu do kraja godine ili pre lokalnih izbora, pratićemo uputstva našeg Izvršnog odbora i trudićemo se da maksimalno doprinesemo pripremi i sprovođenju republičke kampanje i kontrole tih izbora. Verujemo da bi zbog svih učesnika, zbog medija i birača bilo dobro da se što pre utvrdi koje izbore i u kojim terminima ih možemo očekivati. To ne sme bude deo nekih „igrica skrivalica“ jer svaki izbori treba da pomognu stabilizaciji odnosa na političkoj sceni, u društvu i samoj državi“, rekao je Marković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X