јул 27, 2024
Valjevo

Cene venčanja od prošle godine porasle za više od 30 odsto

Podelite post:

 

 

Cene venčanja u poslednje vreme vrtoglavo rastu. Ipak matičari u nekim opštinama već ih zakazuju za maj sledeće godine.

Cene venčanja više su za oko 30 odsto nego prošle godine. Venčanje, uz matičara, u restoranu, sada košta 16.101 dinar, kažu organizatori venčanja.

– Nije poskupeo samo restoran, poskupelo je praktično sve. I venčanica, i odelo, i nakit, i dekoracija, i torte. Poskupela je i matična služba, odnosno taj formalni deo zakazivanja venčanja. Bendovi takođe – rekli su nam organizatori.

Sezona svadbi traje od aprila do kraja novembra. Ako želite da sve bude onako kako ste zamislili, potrebno je da sve rezervišete godinu dana unapred.

– Mladenci sad već popunjavaju maj, jun, septembar, oktobar. A mladenci iz inostranstva, koji žive u inostranstvu, a prave svadbu u Srbiji, oni nam popunjavaju jul, avgust. Tako da se ravnomerno popuni period od šest meseci svadbi koliko se generlano dešavaju u Srbiji – kažu ugostitelji.

Ideje za venčanje mladenci danas uglavnom pronalaze na društvenim mrežama, pa se često ispostavi da to što su zamislili i nije baš najbolja ideja, kažu organizatori venčanja.

– Od dolazaka mlade helikopterom, preko torti koje ne mogu da uđu u prostoriju koliko su velike i tako dalje. Do puštanja golubova, dovođenja konja i tome slično – kažu ugostitelji.

Prosečna svadba u Srbiji od 200 zvanica košta od 12.000 do 20.000 evra, zavisi šta mladenci žele… Svake godine beleži se manje proslava. Prošle godine bilo ih je 25.000, a ove godine organizatori venčanja očekuju da će ih biti 4.000 manje. Kažu, razlog je strah mladenaca da li će imati dovoljno novca da pokriju sve troškove.

– Ako krenemo od mladoženje, njima je najbitnija muzika, hrana. Devojkama je bitniji taj neki enterijer, eksterijer, izgled restorana. Naravno, venčanica, šminka i frizura.

Foto: Cvetići za svadbu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X