јул 17, 2024
Valjevo

Milan Milaković apsolutni pobednik 41. izložbe simentalaca u Lajkovcu

Podelite post:

 

Milan Milaković iz Mratišića (Mionica) je treću godinu zaredom proglašen za najuspešnijeg odgajivača Regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. Apsolutna šampionka 41. izložbe je njegova krava Lana, koja je u trećoj laktaciji za 350 dana prosečno dala 7.059 litara mleka sa 4,06 procenta mlečne masti.

Osim toga, farma Milaković je, po oceni stručnog žirija, izvela najbolju kolekciju prvotelki, Jagoda je bila najbolja u konkurenciji prvotelki, dok je Rubi trijumfovala u kategoriji junica. Za šampionku u kategoriji krava žiri je izabrao Maru, vlasništvo Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo. Najbolju kolekciju krava prikazao je poznati odgajivač Vidosav Čitaković iz Gornjeg Mušića (opština Mionica).

– Uspeli smo u teškoj i sušnoj godini da održimo kondiciju i brojnost grla na farmi. Bez visoke proizvodnje po grlu trenutno u stočarstvu nema nikakve računice, pojedina grla u laktaciji daju i preko 10.000 litara mleka i tu ima neke matematike. Zbog količine mleka koju predajem, što je mesečno 25-30.000 litara, imam i malo bolju cenu. Međutim, mali proizvođači su su u nezavidnoj situaciji jer su zbog male količine mleka prinuđeni da ga daju po niskoj ceni – istakao je Milan Milaković koji poseduje farmu od 80 grla.

Za najboljeg farmera u opštini Lajkovac proglašena je Zorica Milić iz Jabučja, a najveći proizvođač mleka sa lajkovačke teritorije je Aleksandar Jevrić iz istog sela. Izložbu je otvorio zamenik predsednika Opštine Lajkovac Obrad Milutinović. Za sve nagrađene obezbeđene su novčane i robne nagrade.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo.

Predsednik žirija dr Pantelić je izjavio da je Kolubarski okrug decenijama u vrhu po kvalitetu simentalske rase goveda:

– Mislim da bi pojedini proizvođači iz ovog kraja, a posebno farma Milaković, mogla da nađe svoje mesto i na nacionalnoj izložbi goveda u Nemačkoj. To je ono što ističe ove farmere i govedarsku proizvodnju Kolubarskog okruga: imamo proizvođače koji se na svojim imanjima bave intenzivnom proizvodnjom, koji gaje grla vrhunske genetike, odgajaju ih u dobrim uslovima i siguran sam da sa adekvatnom ishranom postižu kondiciju koju smo videli na izložbi.

Generalni pokrovitelj 41. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X