јул 27, 2024
Valjevo

Obeležen Svetski dan srca

Podelite post:

 

 

Dom zdravlja ZC Valjevo, u saradnji sa partnerskim ustanovama, akcijom na Gradskom trgu obeležio je Svetski dan srca. Zainteresovanim sugrađanima izmeren je pritisak, zdravstveni radnici su delili savete, a volonteri brošure. Akciju su zajednički realizovali Patronažna služba Doma zdravlja, Medicinska škola, Crveni krst i Zavod za javno zdravlje.

Slavica Filipović, specijalista javnog zdravlja iz Patronaže rekla je:

– Prevencijom kardiovaskularnih oboljenja bavimo se svakodnevno: u lekarskim ordinacijama, preventivnim pregledima, kroz telefonsko savetovalište, zdravstvene akcije na terenu od kojih je najmasovnije Medicinsko selo. Osnovni cilj je prevencija hroničnih masovnih nezaraznih bolesti među kojima su vodeće kardiovaskularne. Koliko god bili izloženi svakodnevnim obavezama i stresu moramo se potruditi da se korigujemo kroz: pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, bar pešačenjem ako ne možemo sportom, unošenje dovoljno tečnosti, uzdržavanje od bolesti zavisnosti (alkohol, duvan, psihoaktivne supstance), održavanje normalne telesne mase. Sve su to faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Možemo biti ponosni da ZC Valjevo ima izuzetno dobro razvijenu kardiološku službu, treba istaći veliki značaj angiosale u kojoj se rešavaju urgentna stanja u kardiologiji.
Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo istakao je da je veoma značajno zajedništvo u akcijama i prevenciji bolesti, odnosno saradnja svih institucija:

– Ne možemo ostati pasivni kada znamo činjenicu da je preko 51 hiljada smrtnih ishoda u Srbiji povezana sa kardiovaskularnim bolestima, od čega su preko 85 posto infarkti i ishemijska stanja. Važno je da promovišemo prevenciju – ne samo da se potcenjuje uloga kretanja nego vrlo malo ljudi razmišlja o tome da je san najvažniji za imunitet. Zato šaljemo snažnu poruku da puno toga možemo uraditi kako ne bi došlo do loših posledica, zbog čega sve učenike pozivamo na trku „Za srećnije detinjstvo“ 7. oktobra na stadionu Krušik, kao završnu aktivnost Dečje nedelje.

Prema poslednjim podacima Instituta „Batut“, tokom 2022. godine od bolesti srca i krvnih sudova umrle su 51.624 osobe (23.695 muškaraca i 27.929 žena). Bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 47,3% u svim uzrocima smrti vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. Žene su češće (54,1%) u odnosu na muškarce (45,9%) umirale od ove grupe bolesti. Ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti, sa učešćem od 36,5%, vodeći su uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja.

U kardiovaskularne bolesti spadaju još i: reumatska bolest srca koja čini 0,6% svih smrtnih ishoda od KVB, bolesti arterija sa učešćem od 4,5%, hipertenzivna bolest srca čini 21,1%, a ostale bolesti srca i sistema krvotoka čine 35,7% svih smrtnih ishoda od KVB.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X