април 18, 2024
Valjevo

Gradonačelnik Valjeva potpisao ugovor za projekat energetske sanacije javnih objekata

Podelite post:

 

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, potpisao je danas sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović ugovor za projekat energetske sanacije javnih objekata.

Grad Valjevo je prvi grad u Republici Srbiji koji će primeniti savremene tehnologije obnovljivih izvora energije, u cilju smanjenja korišćenja fosilnih goriva i emisije štetnih gasova. To se postiže postavljanjem solarnih panela koji konvertuju sunčevu energiju u električnu i koja će se koristiti za rad toplotnih pumpi koje će grejati vodu u bazenima i objekte u SRC Petnica, posebno u zimskim uslovima.

Grad kroz ovaj projekat postavlja i termičku izolaciju na bazenima i objektima, čime se dodatno štedi energija.
Takođe, Valjevo je prvi grad koji kombinuje sve tri mere energetske efikasnosti: solarne panele, toplotne pumpe i termičku izolaciju.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, koja je u Vrnjačkoj Banji uručila ugovore predstavnicima 21 lokalne samouprave, među kojima je i Grad Valjevo, za energetsku sanaciju Ministarstvo rudarstva i energetike je izdvojilo ukupno 665 miliona dinara, a renoviraće se škole, sportske hale, vrtići i domovi zdravlja.

Ministarstvo rudarstva i energetike je za projekat u Valjevu opredelilo 28 miliona dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X