април 27, 2024
Valjevo

Ovog vikenda Festival duvan čvaraka, prijavljen rekordan broj učesnika

Podelite post:

 

Festival duvan čvaraka će se održati ovog vikenda u Valjevu, najavili su organizatori ove manifestacije, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca, proizvođača čvaraka, ali i izlagača raznih proizvoda domaće radinosti. Pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije je Grad Valjevo, a organizator Turistička organizacija Valjeva.

Dragutin Kuzmanović, predsednik Organizacionog odbora 17. Festivala duvan čvaraka i 4. takmičenja u pravljenju šoder čvaraka kaže da će zbog problema sa afričkom kugom svinja u Srbiji i ovogodišnja manifestacija biti specifična.

„Mi smo se obratili svim relevantnim institucijama i dobili smo sve dozvole, tako da na našu sreću i zadovoljstvo, ove godine nastavljamo tradiciju festivala, ali uz pojačane mere nadzora. Od 2018. godine ovaj festival je postao stalna gradska manifestacija i ove godine je zainteresovanost učesnika na višem nivou nego prethodnih godina. Samim tim očekujemo i veliki broj posetilaca“, poručio je Kuzmanović.

Novina ove godine je što će se preko reke Kolubare prelaziti na tri nova, montažna, čelična mosta što će osim lepšeg izgleda celog prostora na kome se održava festival, omogućiti još veću bezbednost posetilaca.

Prema rečima Ane Makrović, direktorke Turističke organizacije Valjeva, ove godine je prijavljen rekordni broj učesnika, 75 oranija, u odnosu na 51 koliko ih se prijavilo prošle godine.

„Ukupan broj izlagača na platou Centra za kulturu i na keju reke Kolubare je 250. Danas su izvučena mesta za sve prijavljene koji žele da predstave posetiocima svoje proizvode. Potrudili smo se da oba dana imamo adekvatan kulturni i muzički program, kao i nagrade najboljim majstorima u spremanju duvan čvaraka. Za prvo mesto biće dodeljeno 35.000, za drugo mesto 25.000 i za treće mesto 15.000 dinara oba dana. Žiri i ove godine zaseda u sastavu prof. dr Radosav Vujić, Milovan Pušić i prof. Vesna Kotarac. U nedelju se u 17 časova dodeljuju novčane nagrade, a ove godine i robne nagrade, zahvaljujući sponzorima- kompaniji „Hajsens Gorenje“ koja će dodeliti frižider, „Blist“ peć na čvrto gorivi „Žar“ i „Animo“ rasklopivi sto sa dve klupe nagradiće najbolje majstore za pravljenje duvan čvaraka. Nagradićemo najiskusnijeg majstora, najboljeg početnika, veslača, oranijaša, čvarkoljupca i najlepši štand. Turistička organizacija Valjevo pripremila je i interaktivne radionice o starim zanatima. S obzirom na ovu situaciju u čitavom regionu što se tiče svinjskog mesa, imamo određena pravila za takmičenje i ocenjivanje čvaraka. Sve prijavljene ekipe koje spremaju čvarke i prodaju suvomesnate proizvode moraju imati potvrdu o nabavljenoj masnoći i moraju biti registrovane firme i radnje“, naglasila je Ana Marković.

Izvršni direktor Festivala Veseljko Belušević je najavio zanimljiv program koji nas očekuje. U subotu 7. oktobra od 11 časova nastupaće folklorna društva, koja festival podržavaju od prvog dana.

„Na velikoj bini na platou Centra za kulturu počinje program u 11 sati, a u 12 sati je svečano otvaranje takmičenja u spravljanju šoder čvaraka. U 15 časova je koncert „Fenečkih bisera“, jedne mlade ekipe koja radi pri manastiru Fenek i bave se etno muzikom. U 17 sati prvog dana je dodela priznanja najboljim takmičarima u spravljanju šoder čvaraka.

U nedelju očekujemo još veću posetu, a program počinje takođe u 11 sati. Naši prijatelji iz KUD „Gradac“ su osnovali Festival rabadžijske svirke, muzike koja se izvodi na dvojnicama i fruli. To prenosi Radio Beograd i ove godine pomažemo i promovišemo i njihov festival, ali i Festival duvan čvaraka. U 13 sati je svečano otvaranje čitavog festivala, a 15 minuta kasnije počinje koncert našeg Valjevca Dula Lušina. U 15 sati počinje koncert „Garavog sokaka“, grupe koja je nastupala na drugom izdanju ovog festivala. U 17 sati je dodela nagrada i priznanja. Potrudili smo se da kao i prethodnih godina, festival protekne u najboljem redu i zato će biti prisutne sve inspekcije, komunalna milicija i službe koje će nadzirati manifestaciju. Pojačan nadzor će biti pre svega zbog preventivnih mera, kako bismo i dalje ostali zdravo ostrvo, jer svuda oko nas hara afrička kuga.“

Komentarišući izjave koje su se uoči festivala pojavljivale u javnosti o njegovom nezadovoljstvu organizacijom, Slavan Batoćanin, idejni tvorac „Čvarkijade“ je rekao da je sada sve izglađeno i da je gradonačelnik Valjeva stao iza ove manifestacije, tako da očekuje da festival protekne u najboljem redu.

Tražim da se ispune samo osnovni uslovi, koji su bitni za festival, poput mostova koje smo napravili ove godine. Trebalo je da se urede i stepenice, nabave kvalitetniji paviljoni, što je urađeno. Bitno nam je da ovo bude festival, a nikako vašar“, istakao je Batoćanin. Upitan da prokomentariše očekivanja cene čvaraka, rekao je da je to teško predvideti, s obzirom na različite trenutne cene u marketima i mesarama, kao i nedostatak svinjskog mesa. Njegova procena je da će cena čvaraka po kilogramu biti oko 2.000 dinara, ali od ponude i potražnje tog dana će zavisiti i krajnja cena.

U svakom slučaju, ovog vikenda u Valjevu će sigurno biti veselo i lepo, jer toplo vreme, dobra organizacija, brojni učesnici, dobra hrana i kvalitetan program, garantuju da će sva čula uživati!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X