јул 27, 2024
Valjevo

17. Festival duvan čvaraka prvi dan privukao ogroman broj posetioca

Podelite post:

 

 

Prvi dan 17. Festivala duvan čvaraka obeležio je kulturno – umetnički program, u kome su učestvovala valjevska kulturno – umetnička društva, nakon čega je usledilo svečano otvaranje takmičenja u spravljanju valjevskih šoder čvaraka, dok se cena šoder čvaraka danas kreće izmedju 1500 i 2000 dinara. U ponudi ima i duvan čvaraka i ako je sutrašnji dan namenjen za pravljenje duvan čvaraka, a cena je od 2000 do 2400 dinara. Prvi dan 17. Festivala duvan čvaraka u Valjevu, već od jutarnjih časova okupio je više hiljada posetioca .

Takmičenje u spravljanju šoder čvaraka svečano je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas u Valjevu mogu da vas pozdravim ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kada vidim ovako veliki broj ljudi, ovako veliki broj nasmejanih lica, onda sam uvek ubeđena da iza toga stoji neki prehrambeni delikates, neka naša tradicija koju mi sa zadovoljstvom predstavljamo. Danas imamo naše duvan čvarke koje ćemo verujem po štandovima prodati. Kao što sam čula, veliki broj izlačaga se nalazi ovde i posebno mi je zadovoljstvo zbog toga. Ovo nam je bila teška godina što se tiče poljoprivrede. Imali smo i svinjsku kugu i vremenske nepogode, koje su nas izuzetno oštetile, ali i pored svega toga smo uspeli da ovu godinu pretvorimo u pobedničku. Potrudili smo se da pomognemo našim poljoprivrednicima i danas, kada vidim da imamo šta da predstavimo, znam da smo uradili pravu stvar. Zahvaliću se organizatorima, vidim da je 17. po redu Festival duvan čvaraka dobro organizovan i želim da svaki naredni bude još bolji i još veći“, poručila je Ivana Popović.

U 15.00 časova održan je koncert „Fenečkih bisera“, dok je dodela priznanja najboljim takmičarima valjevskih šoder čvaraka održana u 17.00 časova.

На слици може бити: 6 особа и текст

Ove godine kako je i najavljeno na takmičenju u pravljenju šoder čvaraka takmiče se 75 ekipa dok će sutra svoje umeće pokazati u pravljenju duvan čvaraka.Više od 200 prodajnih tezgi na današnjoj manifestacijiji, sa raznim proizvodima od suhomesnati proizvoda, sireva, kajmaka, pečenja, različitih vrsta slatkih i slanih pita. grnčarija, različitih rukovotvorina starih zanata, proizvoda od drveta, pčelarskih proizvoda, cveća, sokova, salata i mnogo toga.

На слици може бити: 14 особа и подијум

Ove godine tri nova mostića su ukrasila manifestaciju, koji će nakon završretka manifestacije biti uklonjeni i odloženi u prostor JKP Vidrak kako bi mogli biti korišćeni narednih godina u. Novi mostovi su dali lepši izgled i  mogućnost za lakši prelazak sa obale na obalu Kolubare i brže kretanje posetilaca, takođe i manje gužve.

На слици може бити: 3 особе, гужва, река Тибет и Стари мостНа слици може бити: 3 особе и гужваНа слици може бити: 4 особе

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X