јул 27, 2024
Valjevo

Velika zainteresovanost Valjevaca za mere energetske efikasnosti

Podelite post:

 

Gradska uprava grada Valjeva, u skladu sa odlukom Gradskog veća, raspisala je Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Valjeva.l

Ukupno planirana sredstva iznose 25 miliona dinara, od čega je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku opredelilo 15, a lokalna samouprava 10 miliona dinara.

Već prvog dana od kada je objavljen Javni poziv javio se veliki broj građana, koji žele da učestvuju na ovom konkursu i time značajno unaprede energetsku efikasnost svojih objekata.

Ove godine biće sprovedeno osam mera energetske efikasnosti:

– zamena spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkih omotača,
postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru,
postavljanje tehničke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice,
zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže grejnih tela i pratećih pribora,
ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju elektične energije za sopstvene potrebe.

Prvi put se prijavljujem na ovaj javni poziv i konkurisaću za meru: zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu.To će nam mnogo značiti, mnogo povoljnije je grejati se na pelet, a s obzirom na to da zimski period traje duže, ukoliko dobijemo sredstva, možemo da priuštimo grejanje bolje nego što smo imali“, naglasila je naša sugrađanka Slađana Pimić.

Kako bi građani mogli da ostvare mogućnost učestvovanja na konkursu, podsećamo da je neophodno da ispune osnovne uslove Javnog poziva, koji se mogu pronaći na zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva: www.valjevo.rs .

Preuzimanje dokumentacije za ovaj javni poziv je kao i do sada, preko internet stranice Grada Valjeva www.valjevo.rs ili u prizemlju Gradske uprave. Sve potrebne informacije se mogu dobiti na broj telefona 014/294-790 ili na mejl energetska.sanacija@valjevo.rs.

Javni poziv će trajati do utroška sredstava predviđenih programom, a najduže do 31.12.2023. godine.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X