мај 9, 2024
Valjevo

Obeležen početak radova najvećeg ekološkog projekta u Srbiji „Eko Tamnava“

Podelite post:

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predsednikom opštine Ub Darkom Glišićem, obeležavanju početka radova na izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko Tamnava“ u selu Kalenić u opštini Ub – najvećeg zelenog projekta koji se realizuje u Srbiji.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, predsednici opština Kolubarskog okruga, direktor „Eko-Tamnave“, načelnik Kolubarskog okruga i direktor JKP „Vidrak“ Valjevo, kao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Francuske agencije za razvoj (AFD) Arno Dofen i direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Kolanđeli.

Irena Vujović se zahvalila premijerki Brnabić što je prepoznala problem neadekvatnog upravljanja otpadom i postavila ga kao prioritet Vlade Srbije.

„Svi smo uložili ogroman napor kako bismo postavili čvrste temelje i krenuli u sistemsko rešavanje ovog problema i zato smo danas ovde. Danas kreće izgradnja najvećeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srbiji, gde će se na najsavremeniji način tretirati više od 260.000 tona otpada koliko se godišnje generiše na teritoriji 15 gradova i opština koje će gravitirati ka centru. Ovo je najveći ekološki projekat, koji je ujedno bio i najveći izazov, ali kojim smo pokazali da 15 gradova i opština funkcioniše kao jedno, jer svi žele bolji kvalitet života za svoje građane“, rekla je Vujović. Ministarka je navela da će ka Regionalnom centru „Eko-Tamnava“ gravitirati sledeće lokalne samouprave – Ub, Valjevo, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Koceljeva, Vladimirci, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Mali Zvornik, Loznica, Krupanj i Ljubovija, u kojima živi više od pola miliona građana.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je izgradnja Regionalne sanitarne deponije “Kalenić“ kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, ali i da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno deset puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Premijerka je istakla da je neophodno da se radi na tome da se otpad skuplja na održiv način, te da svaka od 15 lokalnih samouprava koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar taj otpad adekvatno dovozi do transfer stanica, a zatim od transfer stanica do ovog regionalnog centra. Takođe, Brnabić je istakla da je Vlada kao jedan od osnovnih prioriteta u aktuelnom mandatu postavila zaštitu i unapređenje životne sredine. U oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha, rekla je premijerka, postoji najveći izazov, jer termoelektrane u Srbiji koriste lignit koji je ugalj najlošijeg kvaliteta, ali da je u poslednjih osam godina u oblasti zaštite i kvaliteta vazduha uloženo 1,4 milijarde evra.

„Pre svega kroz postrojenja za odsumporavanje termoelektrana, nešto preko 600 miliona evra, a takođe i projekte energetske efikasnosti i sanacije u preko 9.000 domaćinstava i javnih ustanova. Zatim kroz projekte gašenja kotlarnica i zamene energenata gasifikacijom“,  kazala je između ostalog Brnabić.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X