јул 27, 2024
Valjevo

Stopiran Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije

Podelite post:

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Komisija za realizaciju mera energetske sanacije, obaveštava građane da je Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Valjeva stopiran.S obzirom na to da je vladalo ogromno interesovanje Valjevaca, sredstva u iznosu od 25 miliona, od čega je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku opredelilo 15, a lokalna samouprava 10 miliona dinara su utrošena.

Na javni poziv je pristiglo više od 240 prijava, a predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić je apelovao na građane da budu strpljivi, jer će lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike opredeliti dodatna sredstva za novi javni poziv, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Опис није доступан.

„Javni poziv za privredne subjekte se nastavlja, otvoren je do novembra 2027. godine, a Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova praktično pauziramo, dok ne opredelimo dodatna sredstva.

Očekivali smo da je interesovanje veliko i to je dobra stvar. Dobro je da su građani prepoznali mogućnost da svojim delovanjem smanje zagađenje u gradu Valjevu, s obzirom na to da je projekat „Čista energija i energetska efikasnosti za građane“ ispred Ministarstva rudarstva i energetike već treću godinu u toku i da je predviđeno da traje do 2027. godine“, poručio je Mićić.

Mićić se tom prilikom osvrnuo i na javne pozive raspisane u 2022. godini.

„Ukupno 252 prijave je bilo u prošloj godini za mere energetske sanacije. Odbijeno je u prvoj fazi 5, tako da je za meru 1 – izmena stolarije bilo 166 prijava, za meru 2 – izolaciju 17, meru 3 i 4 – nabavka kotla i izmena cevne mreže 29, za meru 5 – nabavka i ugradnja toplotnih pumpi 14, za solarne panele – mera 6, 21 prijava.

Do ovog momenta je plaćeno nešto više od 190 projekata, imamo i danas članove komisije koji su na terenu i koji proveravaju da li je sve urađeno onako kako je ugovorom predviđeno.
Prošle godine smo u dva navrata imali dva javna poziva ispred Ministarstva životne sredine, to je nabavka kotlova na biomasu. U prvom krugu smo imali 104 prijave, do danas je plaćeno 91, dok smo na drugom pozivu imali 260 prijava, tri su odbijene, a prihvaćeno je 136 prijava, naravno do nivoa sredstava koliko smo imali na raspolaganju. Dakle, ukupno je nabaljeno oko 240 kotlova“, zaključio je Mićić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X