мај 9, 2024
Valjevo

Karavan „Zajedno možemo“ u Valjevu

Podelite post:

 

U okviru karavana „Zajedno možemo“, Dea Đurđević, novinarka i predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ posetila je juče Valjevo. Tom prilikom je održan radni sastanak u Gradskoj upravi, gde su dogovoreni konkretni koraci u daljoj saradnji.

Predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ je naglasila da je cilj obilaska gradova pravljenje Javnog registra osoba sa invaliditetom, kao i povezivanje udruženja i osoba sa invaliditetom, kako bi zajedno ukazali na svoje probleme i razmenili iskustva, ali i pomoć u vidu donacije čime se pomaže rad udruženja osoba sa invaliditetom i pojedinaca.

„Okupljamo sve osobe sa invaliditetom, da bismo mogli da ostvarimo sve ciljeve. Država nama zaista hoće da pomogne, ali mi nismo jedinstveni. Želimo da se svi skupimo, da imamo jedinstvene zahteve i da nam se ostvare neka prava, ali ne možemo to dok smo odvojeni. Razgovarali smo u Valjevu sa gradskim rukovodstvom šta sve Valjevo radi za osobe sa invaliditetom i koliko ih ima na teritoriji grada Valjeva. Polako skupljamo podatke i već u razgovoru predstavnicima lokalne samouprave smo dogovorili da organizujemo za početak jedan Sajam zapošljavanja za osobe sa invaliditetom u Valjevu, da naj taj način krenemo da se osnažujemo. Videćemo da regulišemo i rampe i parkinge, a svakako i sva ostala pomagala koja su im potrebna“, poručila je Dea Đurđević.

Član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku Marko Jevtić je rekao da su predstavnike udruženja upoznali sa svim onim što Valjevo radi, da postoji odlična saradnja sa velikim brojem udruženja građana i da se posebna pažnju poklanja onima iz osetljivih grupa.

„Veliko mi je zadovoljstvo da kao predstavnik grada Valjeva u oblasti socijalne politike ugostimo Udruženje „Budimo bezbedi“. Mislim da rade prave stvari, jer je suština socijalne politike da uključimo osobe sa invaliditetom na tržište rada, jer je to njima najbitnije. U dogovoru sa Privrednom komorom i Nacionalnom službom za zapošljavanje, mi ćemo krajem oktobra organizovati tribinu, da poslodavcima u našem gradu pokažemo šta sve Nacionalna služba za zapošljavanje nudi posladavcima ako zaposle osobe sa invaliditetom, jer njihovo uključivanje je veoma bitno. Svakako i nezaposlenost je na rekordno niskom nivou i mislim da će i sama ta činjenica pomoći poslodavcima da zaposle i osobe sa invaliditetom. Smatram da osobe sa invaliditetom mogu izuzetno značajan posao da obavljaju, naravno svako u svojoj sferi“, kazao je Jevtić.

Predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ Dea Đurđević je tom prilikom uručila laptop predsedniku Udruženja slepih i slabovidih grada Valjeva, koji se zahvalio na poklonu i naglasio koliko je svaka pomoć važna.

„Svaki podvig podizanja svesti lokalne zajednice o problemima i potrebama osoba sa invaliditetom i pomoć koja se pruža je ogroman pomak u poboljšanju kvaliteta života osoba sa ivaliditetom. Svakome treba pružiti šansu. Mi smo iz Udruženja slepih i slabovidih maksimalno se potrudili da ljudima stvorimo uslove, ali to na našu žalost nije dovoljno. Zato moramo da se umrežimo sa svim organizacijama. Mi želimo sa njima da sarađujemo, kako bi što više ljudi saznalo za svoja prava, otkrilo svoje skrivene probleme i zajedno sa stručnim licima, a uz pomoć lokalne samouprave da te probleme umanje i reše“, rekao je Milan Đurić, predsednik Udruženja slepih i slabovidih grada Valjeva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X