мај 9, 2024
Valjevo

ZA BOLJE SUTRA: Mala romska zajednica živi u izuzetno teškim uslovima

Podelite post:

 

 

U poseti romskom naselju Kotešica, posetili smo porodicu Dragana Petrovića. Petrovići žive skromno sa svojom porodicom. Kako nam Dragan kaže da je u šestoj deceniji života, nema posla, skuplja sekundarne sirovine i prodaje ih.

On kaže da to nije nimalo lako raditi. Međutim, tako zarađuje i hrani porodicu. I dok smo razgovarali sa njim, spremao se da ode na obližnje gradilište da prikupi ostatke dasaka i drva, koja će mu tokom zime služiti za ogrev.

„Živimo uglavnom od sakupljanja sekundarnih sirovina u kontejnerima i raznim deponijama smeća i otpada, primam invalidnine za sina, ali to nije dovoljno, naravno. Pre korona virusa sam bio zaposlen u „Čistoći“, ali još ne primam penziju jer imam 59 godina, a i da sam pokušao da je dobijem, ne bi bilo od velike koristi. Sa mnom i suprugom u kući su dva sina, od kojih je jedan invalid, kao i ćerka i unuk“, kaže Dragan. Dodaje da ni njegova ćerka nije zaposlena, ističući da nije završila školu. Kaže da je upravo zbog toga i krenula u opismenjavanje .

Секундарне сировине које је сакупио Шаћир

Imam sina koji je moler, završio je školu za to, ali nema posao“, ističe Petrović. On priča da je nekada, dok je on bio dete, u Kotešici živelo mnogo više Roma, a posle bombardovanja ljudi su otišli u druge države, trbuhom za kruhom
„Ovim putem, koje su tada bili kaljavi, bilo je nemoguće proći, zbog romske dece, bilo je veselo i pun dečje galame. Danas je u Kotešici ostalo svega nekoliko romskih porodica sa decom, koje se bore za egzistenciju“, kaže Dragan.

Na pitanje, da li se Romi bave sportskim, društvenim i kulturnim aktivnostima, Dragan je naglasio: „Sada Romi više nisu zainteresovani za neke društvene i kulturne i sportske aktivnosti jer bukvalno nemaju od čega da žive i da se bore za egzistenciju, malo se bave internet opismenjavanjem, manje je i druženja, prosto nas je malo ostalo.“

Мелисса Мусиц

Milesa se udala u Kotešicu i tu je već osam godina. Kroz razgovor ona nam ističe:

„Jedina dobra stvar je što je moj muž trenutno zaposlen u autopraonici. Danas je jako teško doći do posla, pa nam je važno da on samo radi i prima nekakvu platu. Naša porodica, četvoro dece i nas dvoje, živimo od jedne plate. Nije dovoljno, ali nemamo izbora niti bilo šta bolje“, kaže nam Milesa.

Milesa ističe da je u poodmakloj trudnoći i da čeka peto dete. „Moramo da obezbedimo hranu, odeću, obuću, knjige, torbe i školski pribor za četvoro dece, od kojih je dvoje u septembru krenulo u prvi razred osnovne škole, a onda ono što ostane za hranu i račune“, kaže Milesa. Ona smatra da je najveći problem za Rome nezaposlenost .

Dragan i Milesa, imaju i poruku za nadležne institucije. Nadležnim institucijama poručuju da bi trebalo više da vode računa o romskoj zajednici, koja je svakim danom sve manja, a u kojoj je veliki broj nezaposlenih, a drugi što misle da mi lepo živimo, to je samo iskrivljena slika, zaključuje Milesa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X