јун 18, 2024
Valjevo

Odluka o cenama derivata u Srbiji do petka – Nafta ponovo divlja na svetskim berzama

Podelite post:

 

Cena nafte ponovo raste na svetskim berzama, a to utiče i na cene goriva i ekonomiju u Srbiji, pa će država brzo morati da nađe rešenje za ovaj rastući problem.

Ovo je juče, tokom boravka u Pekingu istakao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ukazao na promene koje je rat na Bliskom istoku doneo.

– Siniša (Mali), moraće da nađe rešenje. Moramo da pripremimo odluku o cenama derivata do petka, znate da je to uvek tim danom. Gledaćemo da nađemo rešenje i zaustavimo rast benzina i dizela, iako to znači da ćemo morati da platimo i više nego što to košta na evropskom tržišutu“, rekao je Vučić.

I mada je nafta tipa brent prošle nedelje pala na oko 85 dolara za barel, početkom ove nedelje, usled nastavljene krize na Bliskom istoku, ona ponovo raste. Tako je od jutros njena berzanaska cena preskočila iznos od 90 dolara i trenutno košta 91 dolar za barel.

Podsetimo, država je u dogovoru sa naftnim kompanijama koje posluju kod nas, donela odluku da dizel do kraja godine ne prelazi cenu od 214 dinara, ali ostaje da se vidi kakve će biti naredne odluke države i da li će one uslediti već u petak.

Foto: Copyright profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X