април 14, 2024
Valjevo

Vlada Srbije usvojila predloge dva zakona o medijima

Podelite post:

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Vlada Srbije usvojila je u petak Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima, kojima se zakonski regulišu ove oblasti.

U saopštenju Vlade je navedeno da predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Prethodno je 18. oktobra Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo da je postignut visok nivo saglasnosti o tekstovima nacrta zakona, te da su „razjašnjena sva otvorena pitanja i dileme“.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da je postignuta saglasnost na sastanku između Vlade Srbije, novinarskih udruženja i partnera iz međunarodne zajednice.

Ovo Ministarstvo je navelo da je na izradi nacrta bazičnih medijskih zakona radilo zajedno sa partnerima iz Evropske unije, Norveške, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), nevladinog sektora i medijskih i novinarskih udruženja.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da se Predlogom zakona o javnom informisanju i medijima definišu garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika.

Navedeno je da se posebna pažnja posvećuje i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja.

Dodaje se da su obuhvaćene i posebne obaveze javnih medijskih servisa u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Vlada Srbije je saopštila da se Predlogom zakona o elektronskim medijima definiše organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X