јул 14, 2024
Valjevo

Pušten u rad sistem „Pronađi me“

Podelite post:
 

Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prezentaciji i puštanju u rad sistema „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Prezentacija je počela u 9 sati u Palati “Srbija“ u Beogradu. 

Predsednik Vučić pustio je danas u rad sistem „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

Foto: printskrin

– Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo? Ukupan broj objava za nestalom decom bio je 3.889, obustavljeno je 3.859, znači za 30 osoba nije obustavljeno. Kada ste u državi, oprhvani problemima, malo ko ima problema kao mi. Onda gledate kako da rešavate te probleme, a od toga ne vidite ponekad osnovne stvari. Video sam to juče u Leskovcu. Vi mislite da se to podrazumeva, da ste to uradili, onda shvatite da i te osnovne stvari niste uradili. tako i sa decom. Koliko malo vremena sa njima provodimo – rekao je predsednik i dodao:

– Istovremeno lako pronalazimo krivca u nekom drugom. Mislim da zaista ne postoji ništa važnije, da se smanji vršnjačko nasilje. Danas ga ima mnogo manje, ali ga danas vidimo, zahvaljujući socijalnim mrežama. to nasilje ostavlja trajne posledice na našu decu. Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite ovo, da budemo jedini u regionu. da ćemo moći da se pohvalimo da smo dečije živote sačuvali. Kada dobijete statistiku iz MUP-a, ne možete da se oduprete utisku da ste mogli više i bolje – kazao je predsednik.

– U eri smo kada smo pokvarili sebe i decu. Nikada se neću saglasiti sa time da ne možete deci da date četvorku. Očigledno ćemo morati mnogo toga da popravimo – dodao je Vučić.

– Tačno je, napravili smo hiljade kilometara puteva, mnogo mostova, ali od toga je važniji život jednog deteta.

Potpisivanje sporazuma

Sporazumi su potpisani između resornih ministarstva, MUP-a i informisanja i telekomunikacija. Sporazume su potpisali ministri Bratislav Gašić i Mihailo Jovanović. Ministar Gašić potpisao je sporazum i sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Obraćanje ministra Gašića

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da nisu imali nijednu dilemu da ovaj sistem zaživi u Srbiji.

Foto: printskrin/tv pink

– Deca su najranjiviji deo našeg društva. Danas je veliki dan za državu Srbiju i našu decu. Da im pokažemo da smo tu uvek za njih i da mogu da nam veruju. Naučićemo da više verujemo jedni drugima. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. Mi imamo kapacitete, znanje, volju – naveo je Gašić.

Kako će sistem pronađi me funkcionisati u praksi

Prikazano je kako će sistem „Pronađi me“ funkcionisati u praksi.

Obraćanje ambasadora Hila

Američki ambasador Kristofer Hil kazao je da je potrebno da se svi uključe u ovaj program.

Foto: printskrin/tv pink

– Želim da vam kažem koliko sam ponosan da predstavljam u ovome američku ambasadu. Veoma je važno da se razume da ne postoji ništa važnije od brige o deci. Amber alert program je veoma važan. Važno je da učimo jedni od drugih.

Obraćanje Igora Jurića

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) obratio se na početku prisutnima i zahvalio svima što učestvuju u razgovoru o temama koje su od krucijalne važnosti za bezbednost dece.

Foto: printskrin/tv pink

– Uradili smo mnogo toga do sada. Sa ponosom mogu da istaknem da ovakav sistem ne postoji ni u jednoj zemlji u regionu. Predsednik Vučić je neko ko je najzaslužniji što je ovaj sistem zaživeo. Predsednik i ja smo razgovarali, i to kao dvojica očeva. Prošli smo kroz jedan težak period, tragediju u školi, kada je dete ubilo decu. Moramo mnogo više pažnje da posvetimo priortetima, a taj prioritet su deca. Imaćemo veliku pomoć države, krenućemo sa preventivnim radom sa decom koja imaju problem u ponašanju – kazao je Jurić.

– Imamo ovde velike heroje, koji su izgubili decu u velikim tragedijama. Ovde je otac Sofije Negić, ubijene u školi na Vračaru. Ja mogu da se zahvalim svima koji su ovo podržali, svima koji su bili u radnoj grupi za implementaciji ovog sistema. Niste svesni koliko je važno pronaći jedno dete. Imam veliku stvar da istaknem, i ovom prilikom moram da se zahvalim i mojoj Tijani – istakao je Igor Jurić.

Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema izdaće predsednik Vučić, nakon potpisivanja sporazuma između resorsnih ministarstava, a javnosti će na licu mesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati alarmni sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

Sistem „Pronađi me“ implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD), a okupljenima će se obratiti i osnivač CNZD Igor Jurić, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X