јул 27, 2024
Valjevo

Obavezne zimske gume od 1. novembra, kazne do 20.000 dinara

Podelite post:

 

Od 1. novembra obavezne su zimske gume za sve vozače. Iako su i dalje visoke temperature i suv kolovoz iz Agencije za bezbednost saobraćaja apelovali su da vozači, iskoriste povoljne vremenske uslove i zamene na vreme gume. Čini se da vozaći poštuju pravila jer su u vulkanizerskim radionicama velike gužve.

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima postavljene zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, ali i da su zimske gume preporučljive i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni. 

Iz agencije ukazuju na to da na ovim temperaturama, pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimske gume.

Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji pneumatici za zimsku upotrebu imaju četiri puta bolje prijanjanje nego pneumatici za letnju upotrebu, kažu iz agnecije i podsećaju da je u periodu zamene pneumatika, potrebno  zameniti gume na sva četiri točka. 

Foto: Arijainfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X