април 20, 2024
Valjevo

Koncert Ruske Muzičke Akademije „Gnjesin“ u valjevskoj Muzičkoj školi

Podelite post:

 

Muzička škola „Živorad Grbić“ večeras od 19.30 časova je domaćin izuzetnog umetničkog događaja koji će za sve Valjevce zazvučati autentičnim muzičkim izvođenjima profesora Ruske Muzičke Akademije „Gnjesin“ iz Moskve.

Valjevskoj publici će se najpopularnijim delima muzičke literature od epohe baroka do 20. veka predstaviti sopran Ekatarina Stardubrovska, pijanista Andrej Diev i violinista Aleksej Košvanec. Navedeni umetnici  su profesori Ruske muzičke akademije „Gnjesin“ ali i istaknuti umetnici Ruske federacije i laureati brojnih međunarodnih takmičenja. Na koncertu u Valjevu će izvoditi dela Persla, Čajkovskog, Glinke, Sarasatea, Skrjabina, Ravela, Rahmanjinova i drugih ruskih autora.

Akademija Gnjesin (Gnesin) iz Moskve je ugledna muzička škola u Rusiji s bogatom istorijom i tradicijom u oblasti muzičkog obrazovanja. Osnovana je 1895. godine i tokom vremena je stekla renome kao vodeća institucija za obuku muzičkih talenata u Rusiji koja nudi  različite programe obrazovanja, uključujući osnovne, master i postdiplomske programe iz različitih muzičkih disciplina, kao što su klavir, violina, kompozicija, dirigovanje, i mnoge druge. Akademijukrasi  izuzetno talentovan i renomiran profesorski kadar. Mnogi od nastavnika su priznati muzički virtuozi i umetnici sa međunarodnim priznanjima. Ova institucija  aktivno sarađuje sa muzičkim školama i univerzitetima širom sveta. To omogućava njihovim ali i brojnim učenicima i studentima drugih obrazovnih institucija da steknu međunarodno iskustvo i izgrade svoje karijere na globalnom nivou. Akademija Gnjesin često postiže izvanredne rezultate na međunarodnim takmičenjima i festivalima, što doprinosi njenom ugledu. Akademija se nalazi u srcu Moskve, jednog od najvažnijih kulturnih centara na svetu.

Gostovanje uglednih ruskih umetnika rezultat je ostvarene komunikacije direktorke MŠ „Živorad Grbić“, mr Suzane Radovanović Perić i Predsednika udruženja „Muzičko Sazvežđe“, renomiranog mladog akordeoniste, Alekse Mirkovića, nekadašnjeg učenika valjevske muzičke škole, a sada doktoranta studija u Sankt Petersburgu, sa Rektorom Ruske Muzičke Akademije „Gnjesin“, Aleksandrom Sergejevičim Rižinskim, a sa ciljem uspostavljanja saradnje valjevske muzičke škole i udruženja „Muzičko Sazvežđe“ sa ovom renomiranom obrazovnom institucijom. Kolege iz Moskve su u kulturnom potencijalu Valjeva prepoznale dovoljno atraktivnog i kvalitetnog partnera za realizaciju brojnih vrednih  zajedničkih projekata i programa u budućnosti  i iz tog razloga će u subotu, u prostorijama MŠ „Živorad Grbić“  biti potpisan i sporazum o saradnji između Ruske Muzičke Akademije „Gnjesin“, MŠ „Živorad Grbić“ i Udruženja „Muzičko Sazvežđe“ kao prvi korak ka daljoj saradnji predstavnika kulturnog potencijala Moskve i Valjeva.

Verujemo da će kvalitet koncerta ruskih profesora, izveden u koncertnoj Sali MŠ „Živorad Grbić“ biti prvi signal i jedna efektna muzikalna uvertira programima koji će predstavljati zajednički kvalitet ruske i srpske muzičke umetnosti u vremenu koje dolazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X