мај 28, 2024
Valjevo

NAŠ NOVAC ZA ČIST VAZDUH

Podelite post:

 

Pozivamo građanke i građane da u nedelju, 12. novembra  2023. godine u 10 časova u našoj, Gradskoj kući, čujemo kako Gradonačelnik i Gradsko veće planiraju da sledeće godine raspolažu našim novcem, javnim budžetom. Naše udruženje u okviru akcije “Aero Alarm 2.0” poziva i podržava javnost da se uključi u javnu debatu o učinku našeg novca kojim raspolažu lokalne vlasti. Akcija je deo projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Na zvaničnom sajtu Grada Valjeva www.valjevo.org.rs je objavljen javni poziv građanima da prisustvuju prezentaciji planiranih troškova i ciljeva za 2024. godine u okviru javne rasprave koja će trajati sve do srede 15. novembra 2023. Na pomenutoj internet prezentaciji se može preuzeti nacrt Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu.

Građani Valjeva se suočavaju sa zagađenjem vazduha zbog kojeg svake godine preko 240 ljudi  prerano umre, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Organi Grada Valjeva u dužem periodu ne  preduzimaju mere da bi se smanjilo zagađenje vazduha i zaštitilo zdravlje ljudi. Nezavisni  istraživači beleže propuste i nezakonitosti prilikom planiranja i trošenja budžetskog novca,  posebno sredstava namenjenih za zaštitu i unapređenje životne sredine. 

Javna rasprava o budžetu je prilika da damo podsticaj nosiocima javne vlasti u Valjevu da više i  bolje rade u cilju unapređenja našeg kvaliteta života. Stoga, apelujemo na javnost u da se uključi  u ovaj veoma važan proces za celu zajednicu i da iskoristi retku priliku za učestvovanje u  odlučivanju.  

Lokalni odgovor

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X