април 18, 2024
Valjevo

Svetski omladinski festival – Soči 2024

Podelite post:

 

Od 1. do 7. marta u ruskom gradu Sočiju održava se svetski omladinski festival, na kome će učešće uzeti 20 000 mladih iz celog sveta, uzrasta od 14. do 35. godine Kultura, umetnost, sport, politika, biznis, nauka, samo su neke od oblasti u kojima će učesnici festivala moći da razmenjuju svoja iskustva i znanja.

Pripreme za festival su počele. Od 26. do 28. oktobra u Moskvi je održan Kongres medjunarodnog saveta festivala, na kome je učešće uzeo i predstavnik Srbije Aleksa Gajić, predsednik Centra za srpsko- rusku saradnju „Zenit“. Na Kongresu su učestvovali predstavnici preko 90 zemalja sveta, odnosno 120 mladih lidera. Učesnici Kongresa su naglasili važnost zajednickog delovanja na medjudržavnom nivou sa ciljem stvaranja mnogopolarnog sveta, koji će omogućiti balans interesa svih zemalja i stvoriti uslove za izgradnju pravedne budućnosti.

Članica komiteta za Srpsko- Rusku saradnju u organizaciji medjunarodnog festivala mladih u Sočiju 2024 godine , Ivana Petarić kaže da je festival od velikog značaja za sve mlade ljude.  “Radujem se sledećoj godini i martu mesecu, jer tada ćemo zajedno sa mladim ljudima iz Srbije krenuti put Sočija i provesti 7 dana na medjunarodnom festivalu mladih koje organizuje Ruska Federacija. Ovaj festival je od velikog značaja za sve nas, pogotovu za omladinu Srbije jer će imati priliku da za 7 dana upoznaju značajne ljude iz različitih naučnih, kulturnih, obrazovnih, sportskih, medijskih delatnosti i  steknu nova znanja i veštine. Takodje, imaće priliku da se upoznaju sa hiljadama mladih ljudi iz različitih delova sveta i Rusije i steknu nova prijateljstva.  Zahvalna sam na ovoj prilici što mogu da mladim ljudima iz svog okruga omogućim odlazak u Rusiju, jer kao učesnica u prvom Rusko- Srpskom forumu koji se održao 2021. godine u Krasnodaru mogu samo reći da će im to iskustvo značiti za dalji rad i napredak u njihovom školovanju, studiranju i sutra radu. Moram napomenuti da je kvota za Srbiju 200 mladih ljudi, a da smo mi prijavili  iz našeg okruga 150. Na nivou cele Srbije do sada je  prijavljeno preko 350 omladinaca. Ovo je značajno veći broj prijavljenih u odnosu na medjunarodni festival u Sociu koji se organizovao pre 4 godine,“kaže Petarićeva .

Link za prijavu za svetski omladinski festival: https://fest2024.com/en?setLang=True

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X