мај 28, 2024
Valjevo

Upis u katastar ubuduće samo elektronski, cena 24.750 dinara

Podelite post:

 

Nakon promena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, građani će upis ili promene u katastru moći da izvrše isključivo digitalnim putem. Novina je i da to neće moći da urade neposredno, već preko profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija.

Prema rečima advokata agencije City Expert Aleksandre Andrejić, svi zahtevi koji su do sada dostavljani na šalterima katastarskih službi podnosiće se isključivo preko profesionalnih korisnika.

“Ne verujem da će iko od advokata to raditi besplatno, a po tarifi o nagradama i naknadama troškova za rad advokata naknada za postupak upisa u katastar nepokretnosti iznosi 24.750 dinara. Međutim, advokati mogu sa klijentom ugovoriti i veću ili manju naknadu, u zavisnosti od složenosti predmeta”, objašnjava Andrejić.

Iz Republičkog geodetskog zavoda navode da novi način upisa sprečava falsifikovanje starih dokumenata jer se sada isti prenose u digitalni format, a njihovu ispravnost i validnost proveravaju profesionalni korisnici.

Digitalni upis u katastar je jedini način da se onemogući manipulacija i intervencija na dokumentima i da se završi sa beskrajnim putevima papira koji dolaze i izlaze iz RGZ-a.

Pravnici kancelarije Stojković Advokati kažu da reforma katastra u Srbiji predstavlja ključni korak ka modernizaciji i efikasnosti administrativnih procesa.

“Izmene u zakonu o upisu u katastar nepokretnosti i vodova donose nadu da će se postići veća transparentnost, brzina i smanjenje birokratskih prepreka koje trenutno opterećuju kako građane tako i državne organe. Poslednjih godina uvid u katastarske postupke u Srbiji otkrio je različite nedostatke koji su zahtevali pažljive reforme. Identifikovani su problemi kao što su upisi po službenoj dužnosti, koji su bili vremenski ograničeni i zahtevali detaljno utvrđivanje činjenica. Reforma predlaže promene koje će omogućiti upis bez prethodnih rešenja i kompleksnih provera”, navode advokati.

Česti problemi u praksi na koje ukazuju advokati su zaostaci u rešavanju predmeta.

“Nedostatak stručnjaka i veliki priliv zahteva doveo je do kašnjenja i nemogućnosti završetka postupaka u predviđenim rokovima”, isitču naši sagovornici.

Kada je reč o prekršajnim i parničnim postupcima, prema rečima advokata, zbog zaostataka mnogi zaposleni suočavaju se s prekršajnim postupcima i novčanim kaznama.

“Pored toga, tu su i parnični postupci protiv države zbog kašnjenja u donošenju odluka. Reforma predlaže meru da se ubrza odlučivanje i smanje ovi pravni problemi”, objašnjavaju iz kancelarije Stojković Advokati

Foto: Freepik.com

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X