јул 27, 2024
Valjevo

Pripadnici valjevske grupe posle skoro 14 godina suđenja osuđeni na 111 i po godina zatvora

Podelite post:

 

U Specijalnom sudu u Beogradu su, nakon skoro 14 godina suđenja, devetorica pripadnika tzv. valjevske kriminalne grupe osuđeni na ukupno 111 i po godina zatvora.

Vođa grupe Milan Lazarević, zvani Laza Bombaš, osuđen je na ukupno 35 godina zatvora zbog dva krivična dela iznude i teško ubistvo Željka Đedovića.   

Drugooptuženi Zoran Jeličić kao direktni izvršilac ubistva Đedovća osuđen je na kaznu zatvora od 35 godina.     

Bivši policajac Milan Milijanović za pomaganje u ubistvu osuđen je na 15 godina zatvora.    

Aleksandar Pavlović osuđen je za iznudu na kaznu zatvora od pet godina, dok je Dejan Velimirović za iznudu kažnjen sa četiri i po godine.    

Nebojša Goloskoković osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam i po godina, Mirko Lazarević na kaznu zatvora od pet godina i Marko Miličković na kaznu zatvora od četiri i po godine.     

Aleksandar Bošković je oslobođen od optužbe za iznudu.     

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.     

Javni tužilac za organizovani kriminal je u završnim rečima predložio sudu da pripadnike ove grupe osudi za više krivičnih dela među kojima je i teško ubistvo, na kazne zatvora od ukupno 184 godine, dok je odbrana optuženih tražila oslobađajuce presude.      

Tužilac je predložio sudu da prilikom odmeravanja kazne od otežavajućih okolnosti ima u vidu da su višestruko osuđivani, njihovo držanje nakon učinjenih dela i težinu posledica.

Suđenje je počelo 2010.godine. Priča o kriminalnoj grupi Milana Lazarevića zvanog Laza Bombaš počinje u zoru 4. aprila 2009. kada su u Valjevo upali pripadnici Specijalne policijske jedinice i Žandarmerije MUP-a, predvođeni inspektorima Uprave kriminalističke policije.

Povodi za upad policije bio je zločin počinjen u Valjevu, veče ranije.

Muškarac u maskirnoj uniformi sa policijskim opasačem, hicima iz pištolja ubio je 30-godišnjeg boksera Željka Đedovića, koji je samo mesec dana ranije pušten iz pritvora u kom je bio zbog optužbe da je podstrekivao na ubistvo sugrađanina Milana Lazarevića. Policajcima je bilo jasno da je Đedović ubijen iz osvete, ali je priča koja se tada odvijala u Valjevu bila ozbiljnija čak i od najtežeg počinjenog zločina – ubistva.  

Policija, koja je uhapsila Lazarevića, ali i grupu njegovih saradnika, među kojima je i jedan policijac, prema tadašnjem saopštenju osumnjičila ih je ne samo za ubistvo Đedovića već i da su širili strah među građanima i preduzetnicima Valjeva i nad njima vršili iznudu. Sve to pratila su i druga krivična dela: nedozvoljeno držanja oružja, nanošenje teških i lakih povreda, da bi na kraju sve rezultiralo podnošenjem prijave i za zločinačko udruživanje. A ceo kriminal odvijao se pod pokroviteljstvom Lazarevićeve agencije za obezbeđenje.

Milan Lazarević i njegova grupa završili su u pritvoru, a sudski postupak protiv njih počeo je 2010. i danas je to najduži postupak u Sudu za organizovani kriminal. Najduži je zbog brojnih, do sada nezabeleženih incidenata koji su pratili ovaj postupak skoro punih 14 godina.

Promenjene su četiri sudije, u proseku je odloženo svako drugo suđenje, a nije doneta nijedna presuda koja se odnosi na celu grupu. Prema računici suda, čak trećina zakazanih suđenja odložena je na zahtev advokata okrivljenih, kojima su u ovom postupku izrečene kazne od četiri miliona dinara. 

Zahtevi za izuzeća tužilaca i sudija u ovom slučaju su prevazašila uobičajenu taktiku optuženih. Podneto ih je više od 250. Ali je sve otišlo mnogo dalje. Optuženi u postupku pretio je sudijama, i to smrću. 

Drugooptuženi Zoran Jeličić, koga optužnica tereti da je direktni izvršilac ubistva boksera Đedovića stajao je iza najvećeg broja ekcesa. Pokušao je sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca po službenoj dužnosti, a sudiji Svetlani Aleksić poslao je pismo u kome joj preti smrću. U maju 2021. otkinuo je nanogicu i pobegao iz stana u kome je bio u kućnom pritvoru. 

Iz bekstva je sudiji Aleksić u novembru prošle godine poslao i drugo preteće pismo.

„Sve ću učiniti da te ubijem. Znam da će te čuvati, ali te neće sačuvati. Kada te nađem, neću žaliti da poginem, samo da bih ti glave došao. Naoružao sam se dobro i uspeću da ti se osvetim za sve što si mi učinila. Od sada znaj da su ti polako odbrojani dani“, piše u pismu optuženog Zorana Jeličića.

U poslednjem pismu, pretio je i članu veća, sudiji Siniši Petroviću. 

Incidente je pravio i prvookrivljeni Lazarević. On je posle sedam i po godina provedenih u pritvoru, pušten da se brani sa slobode, ali je u oktobru prošle godine, u vreme pauze, izašao iz sudnice i više se nije vratio. Dan kasnije uhapšen je u Ubu i vraćen u pritvor, gde je započeo štrajk glađu. U maju ove godine pokušao je da se obesi.

Sedam dana posle drugog hapšenja Lazarevića, u Ubu je uhapšen i Jeličić, i obijica su, od tada u pritvoru.

Postupak je obeležila i otkrivanje veze valjevske kriminalne grupe sa klanom Darka Šarića. Naime optuženi pripadnici te grupe ne samo da su negirali krivicu, već su krivicu za ubistvo boksera Đedovića prebacili na Nebojšu Joksovića – glavnog svedoka saradnika protiv Darka Šarića.

Foto: N.Skenderija

Izvor:Tanjug/Valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X