мај 9, 2024
Valjevo

Zašto u Lajkovcu nisu sva deca ista

Podelite post:

 

U Opštini Lajkovac šestoro dece sa smetnjama u razvoju ostvaruje pravo na uslugu lični pratilac deteta. Za to šestoro dece školska godina još uvek nije počela. 

Porodice osoba sa smetnjama u razvoju bore se sa vetrenjačama, čini se, svaki dan. Sistem ih prepoznaje, ali ih ne vidi dobro. Na teritoriji Opštine Lajkovac radi udruženje “Bazi Mili“ koje pokušava da ovim porodicama i njihovoj deci olakša svakodnevicu. Njihovi sugrađani, muzička škola, Osnovna škola,vrtić itd uvek rado sarađuju na organizaciji manifestacija. Ove porodice su deo zajednice. Ali, ne baš… 

Dobrodošli u birokratski mrak u sred demokratskog društva 

Svake godine Opštinska Lajkovac raspisuje tender za lične pratioce za decu sa smetnjama u razvoju. Svake godine, ali kasno. Deci sa smetnjama u razvoju su pratioci neophodni kako bi mogli da idu u školu. Ako nema pratioca, nema ni škole, da pojednostavimo. Ko je u mogućnosti, plaća mesečno privatnog pratioca. A ko je u mogućnosti? Ovo je retoričko pitanje. 

I ove godine je tender za uslugu ličnog pratioca za 2023/2024 godinu raspisan kasno-22. avgusta. Tridesetog avgusta je jedini ponuđač usluge dostavio dokumentaciju i sve bi moglo da se završi sa malo zakašnjenja (nepotrebnog), da u međuvremenu nije promenjena minimalna cena rada za narednu godinu. Ponuđač usluga 15. septembra traži od Opštine promenu uslova jer je tender raspisan sa računicom „stare“minimalne cene zarade. Dakle, ponuđač nema dovoljno novca da isplati svoje zaposlene. Rešenje koje se nameće je dosta logično: ponuđač dobije tender, Opština u januaru raspiše ponovo tender sa novom minimalnom zaradom i stvar bude rešena. 

Pogađate, ovo se nije desilo. Opština Lajkovac je krenula putem kojim se češće ide i oborila je ceo tender sa obrazloženjem da je ponuđač usluga izmenio uslove nakon zatvaranja tendera. Već je 18. septembar. 

Novi tender se ne raspisuje. 

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju odlučuju se obrati Zaštitniku građana i Kabinetu Predsednika Srbije. Oba tela reaguju u najkraćem roku i šalju dopise Opštini. Ipak, počeojenovembar. Iz Oštine do objavljivanja ovog tekta još nije stigao nikakav odgovor. Deca u Lajkovcujoš uvek nemaju lične pratioce. 

Hešteg se iznenada pojavljuje i rešava stvar 

Udruženje se obraća lokalnim medijima ali ne uspeva da ostvari saradnju sa njima. Ostaje u domenu pretpostavke zašto, mada, opet, ne baš… 

U društvu koje se zasniva na demokratskim principima svi građani imaju pravo na dostojanstven život. 

Nismo svi jednaki, ne možemo svi u školu. Razlog za to u ovom slučaju je samo manjak empatije i entuzijazma. Samo te dve stvari koje mogu one vetrenjače da sruše do temelja.

Udruzenja za pomoc osobama sa autizmom
„Bazi Mili“ – Lajkovac

Foto: Arhiv

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X