јул 27, 2024
Valjevo

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Podelite post:

 

Obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava u čitavom svetu 11. novembra, u znak sećanja kada je tog dana 1918. godine stupilo na snagu primirje u Prvom svtskom ratu.

Tim povodom, predstavnici Vojske Srbije, grada Valjeva i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine, položili su vence i cveće na Spomen-groblje na Novom groblju i odali poštu junacima.

“Danas ceo svet obeležava Dan primirja u prvom svetskom ratu. Na današnji dan, 11. novembra 1918. godine u 11 časova, u Francuskom gradu Kompijenu u specijalnom vagonu Ferdinanda Foša, potpisano je primirje između predstavnika sile Antante i predstavnika Nemačke, koji je ostao na snazi do zaključenja mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919.godine. Čast mi je da danas u ime grada Valjeva položim venac na spomenik poginulim borcima, učesnicima Prvog svetskog rata. Moram da pozdravim predstavnike Vojske Republike Srbije, naslednike slavne srpske vojske, koja je posle četiri godine najtežih borbi donela slobodu Srbiji i srpskom narodu. I danas, sa ponosom na reveru nosimo znak Natalijine ramonde, kao simbol vaskrsenja srpske vojske i srpske države. Da podsetim, 15. septembra davne 1918. godine probijen je Solunski front, na kome su ostale posejane kosti vojnika širom područja Balkana, od Albanije, Grčke, Makedonije, Bugarske, Srbije pa sve do današnje Austrije. Srbija je ostala bez 60 % muške populacije i bez 30 % ukupne populacije. Više od milion Srba stradalih u Prvom svetskom ratu nas obavezuje da ljubomorno čuvamo slobodu po svaku cenu i da nikada ne zaboravimo njihovo veličanstveno delo i žrtvu za svoju otadžbinu, a to ćemo postići čuvajući vojno – političku nezavisnost, unapređivati Vojsku i negujući državnu politiku. Srećan vam praznik i živela Srbija”, poručio je Viktor Mićić, zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva.

Na poziv zamenika predsednika Skupštine grada Valjeva Viktora Mićića, cveće je položio i Nikola Filipović, predsednik najstarijeg boračkog udruženja, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, koje je odlikovano Sretenjskim ordenom, a čiji je pokrovitelj ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, a ovu biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X