мај 28, 2024
Valjevo

Omogućite građanima da izađu na izbore bez straha od „haosa i građanskog rata“

Podelite post:

 

Crta poziva najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora iz vlasti i opozicije, da u cilju smirivanja tenzija u javnosti prestanu sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji. 

Najsvežiji i najdrastičniji primer neodgovornog postupanja je zvanično saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojem ministar Aleksandar Martinović tvrdi da opozicione stranke pripremaju izazivanje „haosa, pa i građanskog rata“. Pre ministra državne uprave i lokalne samouprave, i premijerka Ana Brnabić je u više navrata govorila o namerama opozicije da „destabilizuje zemlju“ i stvori „haos“. 

Zadatak je Vlade Srbije, pomenutog ministarstva, kao i svih drugih institucija države koje su uključene i povezane sa sprovođenjem izbora, da obezbede uslove za slobodne i poštene izbore i da daju argumentovane odgovore na sve sumnje u integritet izbornog procesa.

Državne institucije moraju javnosti da daju činjenice i proverene informacije, a ne da uznemiravaju građane najavama nasilja. 

Crta podseća javnost da upravo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije omogućilo da se sprovede nezavisna revizija biračkog spiska, čime je doprinelo rastu nepoverenja javnosti.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi moralo blagovremeno javnosti da pruži tačne podatke u vezi s navodno masovnim i organizovanim promenama prebivališta građana kako bi se raspršile ili potvrdile sumnje u tzv. fantomske glasače. 

Odgovornost je svih stranaka da motivišu birače programima i politikama i da se, bez obzira na „žar“ izborne trke, uzdrže od zapaljive retorike i širenja glasina kojima se dodatno ugrožava poverenje građana u izbore. 

Država mora da bude iznad svih stranačkih sukoba i strategija negativnih kampanja kako bi građanima obezbedila da se u miru informišu o izbornoj ponudi i da bez strepnje izađu na birališta gde će slobodno da glasaju.

CRTA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X