јул 27, 2024
Valjevo

Kancelarija za mlade iz Valjeva završila obuku „Perspektiva mladih u ruralnim sredinama

Podelite post:

 

Kancelarija za mlade iz Valjeva učestvovala je u programu „Perspektiva mladih u ruralnim sredinama“. Program je sprovela Nemačka razvojna saradnja (GIZ), uz podršku Nacionalne akademije za javnu upravu i Ministarstva turizma i omladine.
„Kancelarija za mlade već dve godine radi na projektu „Perspektiva za mlade u ruralnim sredinama“ i sarađuje sa GIZ-om. Obuci je imalo priliku da prisustvuje četvoro mladih iz Kancelarije za mlade. Takođe, bili su tu i predstavnici lokalne samouprave i naravno svi oni su na kraju obuke koja je trajala od juna do septembra, dobili zaslužene sertifikate, a grad Valjevo je od GIZ- a dobilo zahvalnicu“, naglasila je Ivana Petarić iz Kancelarije za mlade Valjevo.

U sklopu ovog projekta, mladi su imali priliku da diskutuju o nekoliko tema ili da izaberu one koje ih najviše interesuju. Tačnije, u sklopu programa bilo je šest modela, a svaki model je nosio određenu temu: omladinska politika, strategije za mlade, izrada Lokalnog akcionog plana, modeli za unapređenje zapošljavanja mladih, planiranje i programiranje ruralnog razvoja javne politike u oblasti poljoprivrednog razvoja i uloga jedinice lokalne samouprave u oblasti IPARD-a.

„Zahvaljujući ovom projektu mogu reći da smo napravili ozbiljan pomak u našoj jedinici lokalne samouprave, a to je da smo formirali Savet mladih. Mogu vam reći da je to jedan od najbitnijih pomaka, jer do sada Savet za mlade nije funkcionisao i nije postojao na nivou grada. Sam Savet za mlade će odlučivati o planu i programu rada Kancelarije za made grada Valjeva. Narednih dana imamo i formiranje radne grupe, jer kroz ovaj projekat smo dobili i mogućnost mentorstva, koje će vodi profesor Branko Ljuboja, zajedno sa radnom grupom u jedinici lokalne samouprave, koja će biti zadužena za izradu strategije ili izradu Lokalnog akcionog plana za mlade, u zavisnosti od toga šta Savet za mlade izabere.

Ono što smo uspeli da kroz ovaj projekat ostvarimo, a to je da ćemo zajedno sa predstavnicima grada Valjeva, predstavnicima GIZ–a i Ministarstva turizma i omladine, otvoriti Omladinski prostor za mlade u selu Brezovice kod Valjeva“, rekla je Petarić.

Tomislav Stanković, volonter Kancelarije za mlade Valjevo je takođe učestvovao u programu „Perspektiva za mlade u ruralnim sredinama“. Objasnio je koliko je njemu značilo pohađanje ovog programa, ali i šta to za njega lično predstavlja.

„Učestvovao sam u dve oblasti: planiranju i programiranju ruralnog razvoja i javne politike i uloga lokalne samouprave u oblasti IPARD- a. Ono što mogu da kažem jeste da je ovo nešto novo za mene i za sve ostale mlade, da je jako lepo iskustvo, dosta raznih obuka smo imali i sa mnogo ljudi smo sarađivali. Jako lepo smo počeli ovu saradnju pre nekoliko meseci i sigurno ćemo je nastaviti. Smatram da mi mladi možemo dosta toga da promenimo, poboljšamo i pomognemo mladima na selu“, zaključio je Stanković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X