октобар 21, 2024
Valjevo

Ministarka prosvete uručila ugovore o finansijskoj podršci učeničkim zadrugama

Podelite post:

 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dodelila je danas ugovore o finansijskoj podršci učeničkim zadrugama u 17 srednjih škola u Srbiji i istakla da su zadruge važan deo vaspitno – obrazovnog rada u školama i da predstavljaju vid podrške razvoju preduzetnika kod učenika.

„Ovaj način rada je veoma važan za učenike, koji kroz zadruge razvijaju svoje radne navike, jačaju samopouzdanje i motivaciju za učešće u ovakvim projektima“, rekla je ministarka.

Na ovaj način, dodala je, učenici se pripremaju za tržište rada, jer već u srednjoj školi mogu da se upoznaju sa prednostima preduzetništva.

„Ministarstvo prosvete sada već četvrtu godinu za redom pruža finansijsku podršku učeničkim zadrugama, a ove godine smo za tu svrhu opredelili duplo više sredstava nego prethodne – ukupno osam miliona dinara“, rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je pohvalila sve škole koje su osmislile različite projekte i istakla da su veliko interesovanje pokazale specijalne škole i škole u području rada poljoprivreda, proizvodnje i prerade hrane.

„Takođe, veoma zanimljivi su i projekti iz drugih škola i ostalih područja rada i svi imaju veliki značaj za obrazovno – vaspitni rad, a naročito za realizaciju praktične nastave za učenike u tim školama“, rekla je ministarka.

Ona je poručila da će Ministarstvo nastaviti da, kao i do sada, podržava rad učeničkih zadruga kako u osnovnim tako i srednjim školama, i pozvala sve škole da se aktiviraju u ovom segmentu.

Direktor Srednje stručne škole iz Kragujevca Siniša Kojić rekao je da je kada su u pitanju stručne škole jako važna orijentisanost ka ishodima obrazovanja.

„Deca često postavljaju pitanja – šta će meni to?

Ovo je rezultat, oni vide da to što rade ima svrhu i smisao, i te učeničke zadruge su ona ‘višnja na torti’ obrazovanja jer kada deca nešto uče i vide da od toga što su učili mogu da sutra budu spremni za svoj poziv“, rekao je Kojić.

Kroz učeničke zadruge, dodao je, i preduzetništvo dobija praktičnu dimenziju.

Ova finansijska podrška namenjena je za opremanje učeničkih zadruga radi unapređenja uslova rada.

Sredstva su namenjena za realizaciju predloženog projekta učeničke zadruge, kao i za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga.

Foto:Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427