мај 28, 2024
Valjevo

Preventivni pregledi kolektiva u organizaciji Doma zdravlja

Podelite post:

 

Preventivni centar i Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo i ove godine realizuju besplatne preventivne preglede za kolektive. U toku jeseni završeni su pregledi radnika kompanije „Bosis“ – za nekoliko sedmica pregledano je njih stotinak, završena kontrola zdravlja najvećeg broja zaposlenih Poljoprivredne škole, a u subotu su započeti pregledi kolektiva Osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Svojevrsni sistematski pregledi započinju merenjem nivoa šećera, holesterola i triglicerida, telesne mase i visine na osnovu čega se izračunava bodimas indeks. Popunjavanjem preventivne karte procenjuju se faktori rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti. Odmah zatim sledi ultrazvuk stomaka. Sve dobijene podatke analizira specijalista opšte medicine, uz kontrolu pritiska i fizikalni pregled, kao i individualne zdravstveno-vaspitne savete. Za žene je organizovan i ginekološki pregled, uz paralelnu obuku za samopregled dojke.

Do kraja godine biće završeni preventivni pregledi prosvetnih radnika i saradnika Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo i OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Cilj akcije Doma zdravlja Valjevo jeste prevencija hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X