мај 27, 2024
Valjevo

Uskoro povratak stomatologa u domove zdravlja

Podelite post:

 

Svega 16,5 odsto građana Srbije starijih od 25 godina ima sve svoje zube, kažu stomatolozi. Nije bolja ni slika kod dece. Manje od 40 odsto 12-godišnjaka ima sve zdrave zube. Da bi se stomatološki karton nacije promenio, stručnjaci predlažu vraćanje stomatologa u domove zdravlja iz kojih su otišli 2006. godine.

Pokvaren zub ne samo da boli, kvari izgled, već može da pokvari i celokupno zdravlje. Da bi se to sprečilo, uz četkicu i pastu, potrebni su blagovremeni pregledi i lečenje. Zato je vest o mogućem vraćanju stomatologa u domove zdravlja obradovala i građane i lekare.

“Stomatološka komora Srbije podržava ovaj predlog Ministarstva zdravlja, da svi građani Srbije imaju pravo preko Fonda na besplatne stomatološke usluge. Do sada su to pravo imali građani do 18. godine, studenti do 25. godine i penzioneri preko 65 godina na određene protetske usluge. Imali su pravo, naravno, i trudnice i nezaposleni“, kaže direktor Stomatološke komore Srbije dr Milojko Jovanović.

Prijemom novih stomatologa moglo brzo da se krene u rešavanje problema. Ali, ne bi moglo da se reši brzo, jer je potrebno i vreme za obnovu opreme.

Na Birou više od 1.000 stomatologa

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje posao čeka više od 1.000 stomatologa.

Dobili bismo time da upravo stomatolozi u naseljenim mestima i u osnovnim školama budu svakog radnog dana, a ne samo dva ili tri dana u nedelji, što bi značilo tim ljudima da dobiju stomatološke usluge u mestu gde žive. Da ne moraju da putuju tih 20 kilometara do doma zdravlja. Na ovaj način poboljšalo oralno zdravlje kako u gradu, tako i u okolini.

Dostupnost ovih usluga biće povećana i u seoskim ambulantama gde se baš zbog plaćanja smanjio broj stomatoloških usluga .

Leto optimalni rok

Ako bude prihvaćen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, zubari bi svima bili dostupni od leta – kaže ministarka zdravlja.

“Mi ćemo formirati u Ministarstvu zdravlja jedno posebno odeljenje koje će se baviti farmakoekonomijom. Procenićemo kolika su to ulaganja, ali imajući u vidu budžet, pogotovo za sledeću godinu – ministarstva, ali pre svega Fonda za zdravstveno osiguranje, mislim da ćemo mi imati dovoljno novca da postepeno, uz promenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji evo sada radimo i planiramo za prvo zasedanje nove skupštine, da ćemo moći da vratimo stomatologiju u domove zdravlja“, kaže ministarka Danica Grujičić.

Ima li mesta i za privatnike

Struka kao jedno od rešenja vidi i uključivanje stomatologa iz privatne prakse.

Jedno od rešenja je da za određeni paket usluga RFZO potpiše ugovor sa privatnim ordinacijama, to je rešenje za početak. To bi po meni bio jako dobar potez i uopšte vraćanje stomatologije u državnu praksu bi mnogo značilo za stanovništvo.

I u Stomatološkoj komori smatraju da je važno da privatni i državni sektor funkcioniše kao jedan sistem.

Zato što to dovodi do ekonomske efikasnosti i naravno korišćenje resursa svih doktora stomatologije koji rade u Republici Srbije.

Ministarka zdravlja kaže da je to i deo planova za celokupno zdravstvo.

“Mi bismo u jednom trenutku morali srediti prvo situaciju u državnim ustanovama, a nakon toga sledi naravno, uključivanje privatne prakse u čitav sistem zdravstva“, kaže Grujičić.

O zdravlju naših zuba brine više od 8.000 stomatologa – jedna trećina u državnom, dve u privatnom sektoru, podaci su Stomatološke komore Srbije.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X