мај 21, 2024
Valjevo

Za poljoprivrednike valjevskog kraja izdvojena velika novčana sredstva

Podelite post:

 

Poljoprivrenici valjevskog kraja sledeće godine mogu da se nadaju još većim podsticajima nego što su ih imali, s obzirom da je po nacrtu gradskog budžeta za 2024. godinu, za poljoprivredu namenjeno 147 miliona dinara. Od toga, 120 miliona dinara biće usmereno na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Inače, skoro 1.600 poljoprivrednika valjevskog kraja iskoristilo je tokom prošle godine 83,7 miliona dinara u okviru programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji sprovodi preduzeće „Agrorazvoj – valjevske doline”, a finansira se iz budžeta Grada Valjeva.

Tako su za 533 korisnika odobrena sredstva u iznosu od 49,4 miliona dinara za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa 112 miliona dinara podržana su 52 mlada poljoprivrednika, dok je sa 8,2 miliona kod 242 proizvođača finansirana agrohemijska analiza prisutnosti azota u zemljištu, utvrđivanje kiselosti zemljišta, kao i za iskop bunara.

Pored toga, poljoprivrednici sa područja Valjeva dobili su novčane podsticaje u vidu kreditne podrške, finansirana je nabavka opreme za proizvodnju vina, rakije i drugih alkoholnih pića, sufinansirana su četiri udruženja, tri projekta koja se tiču održivog razvoja šumskih resursa, te organska proizvodnja.

– U proteklih nekoliko godina, otkako je agrarni budžet Valjeva na zavidnom nivou, oko 45 odsto valjevskih poljoprivrednika je na ovaj način obnovilo mehanizaciju, dok je u poslednje četiri godine kupljeno više od 70 traktora. Možemo biti zadovoljni tim podacima. Nadam se da će naredne godine planiranim podsticajima moći zadovoljiti sve naše poljoprivredne proizvođače, bar što se tiče mehanizacije – kaže Goran Marjanović, direktor „Agrorazvoja – valjevske doline’’.

Ovo preduzeće je od držalaca „stočnog fonda” preuzelo 470 grla jagnjadi i kupljeno 75 muških priplodnih grla, koja su raspoređena kod 65 novih držalaca. Od držalaca koji su svoju obavezu izmirivali u novcu, dobrovoljno i putem izvršitelja, naplaćeno je nešto više od tri miliona dinara.

Izvor: Alo / valjevonadlanu.rs

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X