јул 27, 2024
Valjevo

Ukidanje takse za prelazak na sistem daljinskoj grejanja

Podelite post:

 

Na odžanoj sednici Skupštine grada Valjeva, usvojena je Odluka o dopuni metodologije za utvrđivanje troškova priključka grejnih instalacija objekata tarifnog kupca toplotne energije na sistem daljinskog grejanja.

Razlog za donošenje ove odluke sadržan je u Inicijativni JKP „Toplana“, u kojoj se navodi da Nadzorni odbor ovog preduzeća predlaže razmatranje mogućnosti oslobađanja troškova priključka kupaca toplotne energije na sistem daljinskog grejanja u periodu od 1.12.2023. godine do 1.12.2025. godine, kao jednu od mera ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je povećanje broja korisnika sistema daljinskog grejanja i smanjenja aerozagađenja.

Metodologija za utvrđivanje troškova priključka doneta je 2011. godine, a potom je u više navrata menjana. Navedenim izmenama date su olakšice za kupce koje nisu dale efekte u smislu priključenja većeg broja građana. U gradskoj Toplani došlo se do saznanja da se građani ne odlučuju za priključak zbog visokih iznosa koji se plaćaju samo za priključenje na toplovodnu mrežu.

Опис није доступан.

„Znate i sami kakav problem imamo sa aerozagađenjem, blizu smo realizacije projekta da gas dođe do Valjeva i znate koliko je važno što imamo zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do „Krušika“. To je velika šansa da sutra pričamo i o smanjenju cene grejanja, što je retkost svuda, a mi dolazimo u tu situaciju. Veoma je važno da pričamo o tome, da što više građana bude upoznato sam tim da ćemo dati besplatne priključke i podstanice i da se što više građana prijavi. Ovo su mali koraci, ali veliki pomak u rešavanju ogromnog problema aerozagađenja. Suvišno je pričati koliko je važno što gas dolazi u Valjevo, što smo prvi prioritet Vlade Republike Srbije i što će „Krušik“, kao jedan od najvećih individualnih zagađivača koristiti ekološki prihvatljiv energent u budućnosti. Takođe, kroz mere energetske sanacije je urađeno dosta, ali važno je pomenuti i proširenje toplovodne mreže, priključenje objekata na daljinski sistem grejanja, prelazak kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ sa ekološki neprihvatljivog energenta na daljinski sistem grejanja, to su zaista sjajne stvari“, zaključio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X