јун 20, 2024
Valjevo

15. Valjevski festival gitare „VArt“

Podelite post:

 

Muzička škola „Živorad Grbić“ Vas poziva na 15. Valjevski festival gitare „VArt“, koji će biti realizovan 9. i 10. decembra.

U subotu, 9. decembra, biće održani master klasovi profesora i članova ovogodišnjeg žirija: Stevana Jovića (Akademija umetnosti Novi Sad), Petra Popovića (Akademija umetnosti Novi Sad) i Miloša Janjića (Fakultet umetnosti u Nišu).

Svečano otvaranje i koncert Petra Popovića biće održani u subotu, 9. decembra, u 19 časova.

Petar Popović rođen je u Bijeljini (BiH) 1980. godine. Osnovne i master studije završio je u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima gitare.

Radio je u OMŠ „Josip Slavenski“ u Novom Sadu, gde je sa svojim učenicima osvojio više prvih nagrada i laureata na takmičenjima. Od 2008. godine vodi orkestar gitara Akademije umetnosti u Novom Sadu. Jedan je od osnivača Novosadskog kvarteta gitara, sa kojim ostvaruje niz zapaženih nastupa kod nas i u regionu.

Pohađao je seminare kod eminentnih profesora. Redovan je član žirija na gitarističkim takmičenjima. Nastupao je kao solo gitarista i u kamernim sastavima na festivalima i koncertima širom Srbije. Ostvaruje i saradnju sa vokalno instrumentalnim sastavom „Orfelin“, „Camerata academica“, horom „Sveti Stefan Dečanski“, gde nastupa kao solista u više projekata. Radi kao samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na programu će biti dela Baha, Bariosa, Brauera, Žobima i Renarta.

U nedelju, 10. decembra, na takmičenju će učestvovati oko 40 učesnika iz Valjeva, Novog Sada, Šapca, Beograda, Zaječara, Niša i Aleksinca.

Valjevski festival gitare prepoznatljiv je u muzičkim krugovima i okuplja najbolje učesnike, koji su spremni za takmičarski nastup već na kraju prvog polugodišta.

Generalni pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X