јул 24, 2024
Valjevo

U Domu zdravlja održana tribina „Mladi u fokusu“

Podelite post:

 

U Domu zdravlja Valjevo održana je tribina „Mladi u fokusu“, na kojoj se govorilo o nekoliko tema značajnih za mlade, a prisustvovali su studenti i srednjoškolci sa svojim profesorima. Na taj način ova ustanova nastavlja niz preventivnih aktivnosti i tribina, od kojih se poslednja odnosila na podršku deci i porodici.

Prisutne je na početku pozdravio direktor Zdravstvenog centra Valjevo dr Vladimir Pantelić. Podsetio je na preventivne preglede koji su organizuju u Valjevu, ukazao na značaj prevencije zdravlja i da mladi kao naša budućnost treba da vode računa o sebi.

Pedagog Iva Jevtić, stručni saradnik Psihijatrijske službe ZC Valjevo, na razumljiv i prijemčiv način govorila je o izazovima koji se danas nalaze pred mladim ljudima i kako se pravilno suočiti sa njima.

– To su svakodnevne teškoće sa kojima se mladi nose: egzistencijalne krize, neka njima nerazjašnjena pitanja, društvene mreže koje su doživele ekspanziju, svakodnevni vršnjački pritisak, koji često može biti negativan. Zbog toga im ukazujem na koje načine treba da se odupru tom negativnom vršnjačkom pritisku i negativnom uticaju društvenih mreža. Odnosno – kako da se odupru svim savremenim trendovima, koji se neprestano plasiraju, a da pritom izađu na pravi put i otkriju svoju suštinu, da budu svoji. Zahvalna sam što imam mogućnost da pričam o ovakoj važnoj temi, mislim da je zaista jako bitno da stavimo fokus na mlade i na to kako se nose sa određenim problemima.

Snežana Marinković iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo predočila je mladima zašto je važna pravilna ishrana, piramidu ishrane, grupe namirnica, značaj raznovrsne ishrane i fizičke aktivnosti. Sve što se ishranom uloži u svoje zdravlje kasnije će se dobrim vratiti, ukazala je Marinković.

Na posledice nepravilne ishrane, koja može dovesti do poremećaja zdravlja, upozorila je pedijatar dr Valentina Marković iz Doma zdravlja. Najzastupljenija meću mladima je gojaznost, koja može dovesti do metaboličkog sindroma, odnosno pojave dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. S druge strane javljaju se anoreksija i bulimija, najčešće kod devojaka, izazivajući oštećenja kostiju i tkiva, kao i poremećaja rada organa. Pozvala je srednjoškolce i studente da koriste usluge Savetovališta za mlade Doma zdravlja i otvoreno porazgovaraju o svojim problemima.

Ginekolog Doma zdravlja dr Marijana Mitrović ukazala je na važnost prava na informacije i edukaciju u oblasti reproduktivnog zdravlja.

– Zdravstveno-vaspitna edukacija u školama u Srbiji ne postoji, te stoga smatram da je potrebna konkretna akcija i podrška Ministarstva prosvete da bi se zdravstveno vaspitanje uvelo u obrazovni sistem. Prema istraživanjima najveći broj mladih ljudi stupa u polne odnose sa 16 ili 17 godina, kada nema nikakve informacije kako da zaštiti sebe i druge. Mladi su skloni u današnje vreme da više veruju neproverenim podacima sa društvenih mreža nego naučno zasnovanim činjenicama. Iz svakodnevnog rada sa mladima u ordinaciji izdvojila sam teme kao što su: značaj i načini zaštite od neželjene trudnoće i prevencija polno prenosivih bolesti, gde je u fokusu, kao najčešća, infekcija HPV virusom, kao i vakcinacija protiv HPV virusa.

S obzirom da smo sredina koja se godinama suočava sa depopulacijom važno je da sa mladima razgovaramo o očuvanju reproduktivnog zdravlja i važnosti planiranja porodice, istakla je dr Aleksandra Filipović iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

– Moj današnji fokus je na temi prevencije širenja infekcije izazvane humanim papiloma virusom, što je najčešća polno prenosiva bolest. Srbija se nalazi u samom vrhu Evrope po stopama obolevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, a humanipapiloma virus je u 99% slučajeva glavni uzrok nastanka ove vrste karcinoma. Prema Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije u Republici Srbiji u svim domovima zdravlja je dostupna besplatna vakcina. Reč je o devetovalentnoj „Gardasil 9“ vakcini, koja je besplatna za uzrast od 9 do 19 godina, a može se primiti i do 26. godine, ali i o sopstvenom trošku. Centar za promociju zdravlja našeg zavoda, u saradnji sa ginekolozima i pedijatrima Doma zdravlja Valjevo, sprovodi tribine na temu prevencije širenja HPV infekcije. Za sada ih realizujemo za roditelje učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola, a u planu su tribine i za roditelje učenika srednjih škola. Briga o reproduktivnom zdravlju svakako podrazumeva odlazak na redovne preventivne preglede i aktivnu imunizaciju, ali pre svega odgovorno ponašanje.

Ono što je vrlo važno jeste da učesnici tribine nisu bili samo pasivni slušaoci, nego su imali pitanja za predavače, kao i svoje komentare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X