април 20, 2024
Valjevo

Više od 700 parova čeka da usvoje dete, do prvog zagrljaja i do 7. godina

Podelite post:

 

Od početka godine u Srbiji je usvojeno 55 dece, a više od 700 parova čeka da i oni na taj način postanu roditelji. Procedura je zahtevna i dugotrajna, pa se desi da neki od te borbe odustanu ili jednostavno pređu dozvoljenu starosnu granicu. Odgovore na pitanja i nedoumice koje ih muče odnedavno, pruža Savetovalište za usvajanje, koje dnevno beleži 20 poziva.

Parovi da bi usvojili decu do prvog zagrljaja i zajedničkog života, čekali su i do 7 godina. Najzahtevnije je, kažu, bilo prikupiti sve papire.

Nakon predaje dokumentacije, sledi provera podobnosti roditelja. To može da potraje pola godine, pa i duže. U Savetovalištu za usvajanje kažu da budući usvojitelji o samom procesu imaju malo informacija. Za desetak dana postojanja, telefon u Savetovalištu zazvonio je oko 200 puta.

Pitanja su brojna, počev od dokumentacije, koraka procedure, šta ona sadrži, zašto nas procenjuju. Tako da videli smo sada, sve ove informacije koje smo pripremili, čitav taj program, jeste zapravo bio vrlo potreban. Vi danas kad spomenete usvajanje bilo kome, svi uglavnom pomisle nikad nećeš to završiti, to će da traje, razumete, prosto te predrasude o postupku koji se nikad neće završiti prilično su snažne, generalno se boje ljudi“, kaže Dragana Krstić iz Savetovališta za usvajanje dece.

Predrasude su, kaže, često osnovane. Navodi primer para koji je pre 11 godina procenjen kao podoban, ali još nije usvojio dete. Procedura jeste složena i spora, potvrđuju nadležni i dodaju brže ne može. Kao jedan od uzroka vide i mali broj zaposlenih u centrima za socijalni rad ključne institucije za usvojenje.

„Često parovi koji kažu da su dugo čekali su bili pozvani nekoliko puta da vide neko dete, ali se na kraju došlo do zaključka, odnosno njihovog zaključka da im takvo dete ne odgovara, ta procedura ne može da se skrati jer je usvojenje celoživotna odluka i Centri za socijalni rad imaju obavezu da biraju najbolji mogući par za odgovarajuće dete„, ističu iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

U registru za usvojenje trenutno je 300 mališana, više od polovine sa smetnjama u razvoju. Jedina šansa da dobiju roditelje, kažu u Ministarstvu, neretko je usvajanje u inostranstvu. Takvu sudbinu od početka godine imalo je 13 dece.

Ilustracija; Foto: Ermolaev Alexander / Shutterstock

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X