јул 27, 2024
Valjevo

Ekonomska dešavanja u narednih sedam dana

Podelite post:

 

Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve održaće ove nedelje svoje poslednje ovogodišnje sastanke o monetarnoj politici. Kako se inflacija širom sveta smiruje i polako kreće prema ciljnim vrednostima, dolazi na red pitanje kada će centralne banke početi sa smanjivanjem kamatnih stopa. Srpska asocijacija menadžera dodeliće još jednom godišnje nagrade najuspešnijim menadžerima, a Savez inženjera i tehničara Srbije organizuje u petak međunarodnu naučnu konferenciju na temu Industrije 4.0 u cirkularnoj ekonomiji. Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o broju izdatih građevinskih dozvola u oktobru, kao i indekse potrošačkih cena za novembar.

SAM Godišnje nagrade

Srpska asocijacija menadžera (SAM) dodeliće u ponedeljak, 11. decembra, godišnje nagrade najuspešnijim menadžerima u 2023. godini. Glavni cilj događaja je afirmisanje kompanija, menadžera, obrazovnih institucija i novinara koji se zalažu za bolje uslove poslovanja, profesionalizaciju menadžerske struke, promociju etičkog i društveno odgovornog poslovanja, kao i razvoj liderstva među mladima. Ova inicijativa pokrenuta je 2012. godine.

Finalisti u kategoriji SAM Menadžer godine – za izvrsne doprinose, strateško razmišljanje, društveno odgovorni pristup, razvoj i vođenje zaposlenih, ove godine su Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka kompanije PWC u Srbiji i u Crnoj Gori, Dragomir Kostić, generalni direktor Atlantic Brands, i Nebojša Matić, CEO Mikroelektronika (Mikroe). U kategoriji “Mladi menadžer godine” konkurenti za priznanje su Aleksandra Orlović, projektni menadžer TRI O, Marko Jovanović, Head of Microsoft Business Operations – Adriatic Region, Comtrade, i Nevena Đukić, zamenik direktora MT – Komex.

Centralne banke o kamatama

Ove nedelje održavaju se poslednji ovogodišnji sastanci centralnih banaka SAD i Evrope, na kojima će američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka odlučivati o daljem kretanju ključnih kamatnih stopa. Glavno pitanje koje trenutno brine tržišta i analitičare nije više – da li će kamate nastaviti da rastu, već – koliko dugo će ostati ovako visoke, na rekordnim nivoima u poslednje 22 godine.

Kretanje inflacije, koja se polako smiruje i kreće prema zacrtanim koridorima, dobar je pokazatelj da je zaoštravanje monetarne politike dalo prve rezultate, ali snažno tržište rada daje za pravo bankarima kada tvrde da još uvek nije vreme za spuštanje kamata. Ipak, čini se da bi prve korake u suprotnom smeru od dosadašnjeg mogli da očekujemo u prvoj polovini 2024. godine, a u međuvremenu najverovatnije sledi kratkotrajna blaga recesija, bar kada je reč o zemljama evrozone.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o broju izdatih građevinskih dozvola u oktobru, kao i indekse potrošačkih cena za novembar. Saznaćemo i indekse cena ugostiteljskih usluga i cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza za prošli mesec, a biće poznati i indeksi prometa u industriji za oktobar.

Foto: Unsplash.cm

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X