април 15, 2024
Valjevo

Promena uslova za penzionisanje od 1. januara

Podelite post:

 

Od 1. januara 2024. godine važiće novi uslovi za odlazak u penziju.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da uslov za žene u 2024. godini 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, umesto 63 godine i šest meseci, što je bio uslov za sve one koje su zahtev za penziju podneli u 2023.

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od naredne godine završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene pa će od 1. januara 2024. godine za oba pola za ostvarivanje ovog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Iz PIO Fonda naglašavaju da se pravo na starosnu, odnosno prevremenu starosnu penziju, priznaje po prestanku osiguranja od dana ispunjenja uslova, a najviše šest meseci unazad od dana podnošenja zahteva.

“Treba napomenuti da se priznaje samo staž za koji su plaćeni doprinosi, zato bi trebalo na vreme proveriti M-4 obrazac, odnosno da li je poslodavac redovno uplaćivao doprinose. Listing se može dobiti besplatno u svakoj filijali”, navode iz Fonda PIO.

Ukoliko ispunjavate minimum uslova za penziju, a nisu utvrđeni svi podaci od značaja za određivanje visine prava, dobićete privremeno rešenje o visini penzije, a po utvrđivanju nedostajućih podataka rešenje o konačnom iznosu penzije. Zakonski rok za donošenje rešenja je dva meseca.

Ako u roku od tri godine ne budu utvrđeni nedostajući podaci, iznos penzije utvrđen privremenim rešenjem postaje konačan, o čemu se donosi posebno rešenje.

Ukoliko je osiguranik pravo na penziju ostvario radeći u inostranstvu, o penziji će se odličivati na osnovu propisa zemlje u kojoj je stekao radni staž.

Foto: Freepik.com 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X